Četvrtak 08.09.2016.
19:28
Srna

Hag: Tolimir umro od srčanog udara

youtube.com/euronews (in English)
Smrt u haškom kazamatu: Zdravko Tolimir

Sudija Vagn Junsen, kome je istraga poverena, u objavljenom izvještaju je naveo da je Tolimir, koji je preminuo 8. februara u pritvorskoj jedinici u Hagu, mogao da "uživa isti standard zdravstvene nege kakav je dostupan i u državi domaćinu".

- Holandske vlasti su zaključile da se Tolimirova smrt može na zadovoljavajući način objasniti srčanim oboljenjem - precizirano je u dokumentu.

Istraga je zasnovana na izveštaju o autopsiji, koji je Mehanizmu međunarodnih krivičnih tribunala dostavljen 15. avgusta, i na istraživanju sudije Junsena koje je, kako se navodi, sproveo potpuno nezavisno.

Istraga je naložena dan posle Tolimirove smrti, 9. februara, a autopsiju, uključujući patološke i toksikološe pretrage, sproveo je Holandski forenzički institut.

Zdravko Tolimir je 2012. godine osuđen na doživotni zatvor, a u aprilu prošle godine Tolimiru je u Haškom tribunalu potvrđena kazna za Srebrenicu 1995. godine.

Tokom rata bio je pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.

2024 © - Vesti online