Četvrtak 08.09.2016.
19:11
b92.net

Hrvati o Srbima pre izbora, a posle?

pixabay.com
Srbi su hrvatskim političarima bili glavna tema tokom kampanje, a šta će biti posle?

A kakva hrvatska vlada bi mogla da poboljša hladne odnose Beograda i Zagreba?

Oštra nacionalistička retorika obeležila je izbornu kampanju u Hrvatskoj. Glasači u susedstvu tako su od nekadašnjeg premijera mogli čuti da je Srbija "šaka jada" te da će blokirati pregovore Srbije sa EU. Ove reči Milanovicu prema poslednjim anketama daju blagu prednost u odnosu na glavnog rivala Andreja Plenkovica iz HDZ-a. 

Kolege iz Srbije bez prevelikih očekivanja 

- Ne bavimo se izborima i kakvu god vladu izabrali to je njihov izbor i Srbija će to poštovati - rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović. 

A kako ce izgledati novi saziv hrvatskog sabora neće biti poznato 11. uveče budući da je gotovo nemoguće da ijedna partija osvoji većinu. Uslediće pregovori u kojima bi srpska manjina mogla da bude i jezičak na vagi. Kome se prikloniti? 

- Za Srbiju je ključno da ima zasnovanu saradnju na bazi interesa, a ne emocija. U poslednje vreme previše emocija pogotovo sa hrvatske strane i to nije dobro. Da li će nastupiti zatišje? Nema znakova u tom pravcu ali to bi bilo dobro - smatra Milan Simurdić, nekadašnji ambasador u Hrvatskoj. 

A Srbi u Hrvatskoj?

Hrvatska zajednica u Srbiji u kojoj živi skoro 60.000 Hrvata ne želi da se izjašnjava za koga je. 

- Videli smo da za sada neku vrstu ozbiljnijih kritika iskazuje SDP ka Srbiji i u tom smislu bojim se da će ako oni formiraju vlast napetost između naših odnosa biti složenijo - navodi Tomislav Zigmanov, predsednik saveza Hrvata u Vojvodini. 

Predsednik Saveza Srba iz regiona podseća da su i HDZ i SDP tražile da se Srbija odrekne zločinačke prošlosti, te da nema pravo da sudi veteranima. 

- Suštinske tačke su im identične, Milanović je retorički pojačao tu priču znajući da to donosi glasove - naveo je Linta. 

Iako niko ne zeli da licitira da li bi Srbija bolje saradjivala sa Milanovićevom ili Plenkovicevom vladom, svi kazu da je vazno da buduca vlast sa Markovog trga ima konstruktivan odnos sa susedima.

2024 © - Vesti online