Četvrtak 08.09.2016.
17:55
blic.rs

Da li će Srbija ući u "Putinov NATO"?

A. Čukić
Rusi, sve su prilike, žele naše vojnike u redovima Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju

Srbija ima status posmatrača u toj organizaciji od 2013, a Bordjuža kaže da je aktivna saradnja počela tek pre nekoliko meseci, piše "Blic". U Organizaciji za kolektivnu bezbednost i saradnju su, pored Rusije, i zemlje koje se smatraju bliskima toj zemlji, kao što su Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan, dok su posmatrači Srbija i Avganistan. U ovoj organizaciji bili su i Azerbejdžan, Gruzija i Uzbekistan, ali su istupili.

- Organizacija za kolektivnu bezbednost i saradnju ozbiljno sarađuje sa Srbijom i ta saradnja je počela na inicijativu predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Predstavnici Srbije ove godine bili su prisutni na komandno-štabnoj vežbi u Pskovu i na vežbi mirovnih snaga u Belorusiji. Saradnju sa Srbijom smo tek počeli, faktički pre nekoliko meseci. Planiramo da je sledeće godine produbimo, da uključimo predstavnike srpskih bezbednosnih snaga u zajedničke vežbe i u naše bezbednosne operacije, naročito one koje se tiču borbe protiv trgovine narkoticima i za informatičku bezbednost. Takođe, planiramo uključivanje predstavnika Srbije u borbenu obuku združenih snaga Organizacije - kazao je Bordjuža.

On je dodao da Srbiji nude saradnju zbog zajedničkih bezbednosnih problema, baš kao što su je nudili i Evropi i NATO-u.

- Što se nas tiče, Srbija ne mora da postane punopravni član Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju, nama je bitna saradnja s njima jer imamo zajedničke bezbednosne probleme. Sve što radimo kad je u pitanju objedinjavanje naših snaga, radimo u korist naših naroda, a ne politike. Ako našim prijateljima iz Srbije možemo da pomognemo na bilo koji način kako bi se povećala bezbednost, to će biti od koristi - kazao je Nikolaj Bordjuža.

Analitičar Bojan Dimitrijević rekao je za "Blic" da ne veruje da je oficijelni stav Ministarstva odbrane da se intenzivira ta saradnja.

- To su verovatno glasine koje su stigle do te organizacije. Ova organizacija nema direktne veze sa Srbijom, i nama tu nije mesto. Oni se bave mahom bezbednošću Rusije i zemalja na Kavkazu i u srednjoj Aziji. Morali bismo da se čuvamo, odnosno da se pozovemo na neutralnost. Ako imamo neutralnost u odnosu na NATO, trebalo bi da je imamo i u ovom slučaju - kaže Dimitrijević.

2024 © - Vesti online