Četvrtak 08.09.2016.
19:30
B. Grujić - Vesti

Sa Kinezima gradi mostove

R.FAI
U timu koji pravi most u Crnoj Gori: Ivana Maksimović

- Nekoliko godina nakon diplomiranja, imala sam sreću da dobijem posao u kompaniji koja se bavi projektovanjem i izvođenjem radova na gradnji mostova. Taj osećaj kada učestvujete u izgradnji mostova, ili u njihovom projektovanju, kada znate da svoj rad i trud ulažete u nešto toliko vredno i posebno, zaista je neprocenjiv. Shvatila sam veoma brzo da je to poseban osećaj kada se svakoga jutra budiš i na posao odlaziš sa osmehom - započinje priču Ivana.

Voli izazove

- U Podgorici sam sigurno ove jeseni, a kasnije ko zna, sigurna sam da neki novi most čeka na mene, ko zna gde u svetu, ali to nije ni važno. Uvek idem za svojim instiktom i sledim nove izazove - dodaje na kraju Ivana Maksimović, uz napomenu da istinski graditelji mostova govore istim jezikom i dišu istim plućima na svim meridijanima.

- Zaista je čudno lep osećaj ljubavi prema mostovima, koja zbližava ljude i predstavlja strast koja vas uvek iznova inspiriše i motiviše da u novi posao gradnje i u novi projekat uđete sa još većom energijom i željom da projekat uspe. Istovremeno, radeći na terenu u prilici ste da upoznate širok spektar sjajnih ljudi i stručnjaka naravno, iskusite vrlo specifičan mostograditeljski svet koji je, koliko god da se nekada čini malim, vrlo raznolik i predstavlja nešto što vam svakodnevno podiže adrenalin. Ne mogu reći da nema trenutaka kada ste veoma zabrinuti, kada iz raznih razloga klonete duhom, kao i u svakoj drugoj profesiji, ali mislim da su mostovi zapravo sami po sebi dovoljan razlog za pozitivno razmišljanje o svemu - dodaje Ivana, koja je trenutno angažovana na internacionalnom projektu, na projektu izgradnje auto-puta u Crnoj Gori, tačnije u Podgorici. Glavni izvođač radova na ovom projektu je jedna od najvećih kineskih kompanija koja se bavi mostovima, koja je gradila most Mihajlo Pupin.

- Kineska kompanija takođe izrađuje i glavni projekat čitave ove trase i svih konstrukcija na njoj. Za mene je od svega najinteresantnije to što sam deo sekcije koja gradi najveći most na budućem auto-putu, most Moračica preko reke Morače, nedaleko od izlaza iz Podgorice, ka Kolašinu. Sa mnogim zaposlenima u ovoj kompaniji, kako Kinezima, tako i našim ljudima, sarađivala sam više od tri godine na našem prethodnom projektu, mostu Zemun-Borča. Kinezi i njihova kultura su zaista jedno vrlo specifično i zanimljivo iskustvo - ističe mlada građevinska inženjerka, koja u Podgorici živi tek nekoliko meseci i još je u fazi prilagođavanja na glavni grad Crne Gore.

2024 © - Vesti online