Petak 09.09.2016.
03:00
B. Božin - Vesti

Zehoferova Nemačka drugačija od Merkeline

Reuters
Angela Merkel i Horst Zehofer

- CSU je jedina partija koja je od početka imala jasan i nepromenljiv kurs po pitanju doseljavanja. Druge je pretekla realnost, stoji u jednom internom dokumentu vrha stranke do koga je došao Špigl onlajn.

Došljaci, slušajte domaćine

Tu se ponavlja Merkelina rečenica da "Nemačka mora da ostane Nemačka", ali je Bavarci interpretiraju na svoj način.

- Protiv toga smo da se naša otvorena zemlja menja kroz doseljavanje i talase izbeglica - zahteva CSU. "Ne treba mi da se upravljamo prema doseljavanju, nego obratno: Ko dođe kod nas, treba da se upravlja prema nama!"

Samo 200.000 godišnje

Stari zahtev Zehofera za utvrđivanje gornje granice od maksimalno 200.000 izbeglica godišnje našao je takođe mesto u zahtevima CSU-a. "Bez takvog ograničavanja ne može da uspe ni integracija, a bezbednosna situacija bi se dodatno zaoštravala. Ostali zahtevi se odnose na vraćanje azilanata u zemlje porekla čim ne bude više postojao razlog za bekstvo, kao i na pooštravanje graničnih kontrola, koje treba da budu striktne i efektivne.

Centralni zahtevi bavarskih demohrišćana odnose se na zabranu nošenja burke, odustajanje od vizne liberalizacije za Tursku, ukidanje dvojnog državljanstva i donošenje zakona o ograničenju doseljavanja.

Vizna liberalizacija sa Turskom je deo izbegličkog dogovora sa EU, ali CSU je odbija zato što je "Turska sve dalje od demokratskih vrednosti". Bavarci ipak žele da se drže sporazuma o izbeglicama, koji je "pored zatvaranja balkanske rute doprineo i da se smanji priliv u Evropu i Nemačku".

Samo jedan pasoš

Po pitanju dvojnog državljanstva, CSU smatra da je ono prepreka za integraciju, jer se ne može biti "sluga dva gospodara". Vrh CSU-a ne želi da deca stranaca u Nemačkoj automatski postanu Nemci. Ko zaista želi da bude Nemac, njemu nije potrebno još jedno državljanstvo, nego se mora odlučiti samo za jedan pasoš.

Umesto zakona o doseljavanju, Nemačkoj treba zakon o "ograničenju i kontroli", smatra CSU. U budućnosti bi migranti iz naše zapadne hrišćanske kulture imali prioritet. Država mora sama da odluči koga prima - a ne da o tome odlučuju migranti.

Merkelova još nije dobila poziv za kongres CSU-a u Minhenu početkom novembra, piše dnevnik "Bild", kao potvrdu sve većeg jaza između nje i Zehofera. Navodno je razlog to što šef CSU-a ne želi da ponovo doživi teatar kao lane, kada je Merkelova pred delegatima držala tiradu dugu 13 minuta.

2024 © - Vesti online