Petak 11.06.2010.
09:08
Srna

Ganić naredio Dobrovoljačku da bi se likvidirao Izetbegović

"Ganić je početkom devedesetih godina stigao iz Sandžaka i postavljen je za direktora Vojno-istraživačkog zavoda `Pretis` u Vogošći. To nije mogao bez saglasnosti KOS-a. Odatle je kao Jugosloven ubačen u politiku. Na listi SDA izabran je u Predsedništvo SR BiH", rekao je Galijašević.

Prema njegovim rečima, ostalo je nejasno da li je ubijanje vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu naređeno uz saglasnost nekih ljudi iz KOS-a da bi JNA u odmazdi likvidirala tadašnjeg predsednika RBiH Aliju Izetbegovića koji je bio u Lukavici, piše "Glas Srpske".

"To je pitanje koje je i Izetbegoviću ostalo nejasno, zbog čega je Ganić vrlo brzo posle rata uklonjen sa političke scene", istakao je Galijašević.

On kaže da nema čvrstih dokaza da je Ganić planirao likvidaciju Izetbegovića u događajima oko Dobrovoljačke, iako je, dodao je, takve informacije imala vojno-obaveštajna služba JNA, zbog čega je Izetbegović i zadržan na aerodromu.

Galijašević je naveo da je Ganić albanskog porekla, da se nikad nije upisao kao Bošnjak, da je rođen na području Sandžaka u Srbiji, da ne postoji njegov zahtev za prijem u državljanstvo BiH i da je njegovo pravo prezime Ganići.

On tvrdi da je i predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić u bivšoj Jugoslaviji bio saradnik KOS-a, da je bio službeni prevodilac Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu SFRJ. Šef mu je bio Nikola Ljubičić koji je upravljao Ministarstvom odbrane SFRJ, a da je i Ganića i Silajdžića vojna služba ubacila u SDA da kontrolišu Izetbegovića.

2024 © - Vesti online