Petak 11.06.2010.
08:57
Vestionline

Evropski Jevreji spremaju humanitarni brod za Gazu

"Lista putnika još nije napravljena, ali imamo puno zahteva iz celog sveta", izjavila je Edit Luc, iz nemačke organizacije "Evropski Jevreji za pravedan mir".

"Među zainteresiranim osobama su 'mnogobrojni Izraelci', uz političke zvaničnike, i nejevreji, ali će oni na listi biti iza drugih, jer zahtevi Jevreja da budu na ovom jevrejskom brodu imaju veću težinu", kazala je Luc.

"Posle izraelskog napada na međunarodne brodove 31. maja, naš brod je hitniji nego ikada", dodala je ona.

"Mnogo poruka podrške je došlo iz Izraela. Ići ćemo tamo i pokušaćemo da ubedimo Izrael da je naš brod bezopasan i da može biti još ovakvih. Ako nam Izrael prepreči put, mi ćemo napraviti polukrug i zatim se ponovo vratiti", upozorila je Luc.

Organizacija je sakupila donacije za decu iz Gaze, školske torbe sa školskim priborom, igračke, odeću i muzičke instrumente.

"Ne znamo hoće li nam dopustiti da prođemo. U kontaktu smo s izraelskom vladom i ambasadom u Berlinu. Davno smo ih obavestili", rekla je Edit Luc.

Ona je dodala da je izraelska ambasada u Berlinu u prvom odgovoru navela da ne može da pomogne organizaciji, međutim evropski Jevreji ne odustaju i najavljuju nove razgovore.

2024 © - Vesti online