Četvrtak 08.09.2016.
12:54
Tanjug, Vestionline

"Čuće se srpski ponovo u Prizrenu, Peći, Đakovici, Prištini"

A. Čukić
ZSO će biti velika stvar za Srbe

- Proces formiranja Zajednice srpskih opština pokrenut je s mrtve tačke - konstatovao je u Briselu Dejan Radojković u ime Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO.

- Gospodin Tači i premijer Mustafa odlučili su da se hitno počne sa radom na izradi Statuta i uspostavljanju Zajednice srpskih opština - rekao je Radojković novinarima.

Prema njegovim rečima, kolektivna prava Srba na Kosovu biće tom odlukom konačno i u punoj meri uspostavljena, posle svega što se od 1999. dešavalo na tom prostoru.

- Odlukom vlade u Prištini da hitno uspostavi ZSO biće stvoreni i neophodni preduslovi za povratak hiljada i hiljada Srba u opštine sa srpskom većinom, ali i u druga mesta na Kosovu, kao i u Metohiji, koja je tokom ratnih sukoba bila žrtva najbrutalnijeg etničkog čišćenja - objasnio je Radojković.

Kako je podvukao, ovim se potvrđuje ispravnost odluke da Srpska lista uđe u koaliciju sa strankama Tačija i Mustafe, dodajući da je njihovom odlukom da podrže hitan početak rada na uspostavljanju ZSO načinjen veliki i važan prvi korak ka vraćanju poverenja među zajednicama.

- Ovaj proces će promeniti Kosovo zauvek i nabolje, i stvari nikada više neće biti iste - rekao je Radojković i dodao da su članovi tima došli u Brisel kako bi "sagovornike, kao i međunarodnu javnost, upoznali sa vizijom nove, pozitivne stvarnosti na Kosovu, koju će doneti uspostavljanje ZSO".

Zvuk srpskog jezika i ćirilično pismo, kao rezultat današnje odluke, postaće ponovo normalni u Peći, Prizrenu, Đakovici i Prištini, primetio je Radojković.

- A srpski narod tako postaje potpuno ravnopravan u upravljanju institucijama i donošenju odluka na Kosovu - zaključio je Radojković.

2024 © - Vesti online