Četvrtak 08.09.2016.
08:59
Vestionline

Turci ogorčeni - hoće pare, pa da napuste Austriju

Privatna arhiva
Pozamašna svota uslov Turaka za napuštanje Austrije

To udruženje, koje je registrovano u Austriji, blisko je predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

Prema ispitivanju, 53,5 odsto Turaka je spremno da odmah napusti Austriju, a 39,8 odsto želi, pre odluke o odlasku, da sačeka na odgovarajuću ponudu.

Tako bi se 43,8 odsto onih koji bi napustili Austriju uz odgovarajuću ponudu, iz Austrije u Tursku preselilo ako bi im austrijske vlasti isplatile 100.000 evra, još njih 16,6 odsto za 50.000 evra, a 27,6 odsto ispitanika bi se zadovoljilo svotom između 10.000 i 20.000 evra.

Pročitajte još:

A. Čukić/Reuters/fotomontaža

* Nova šansa za EU i Tursku

* Austrija lobira protiv Turske, Evropa se buni

Takođe, trećina preferira individualno ispregovaranu ponudu.

Na pitanje gde bi želeli da žive, čak 88,8 odsto njih je navelo Tursku, a kao razlog svoje frustracije 84,5 odsto Turaka u Austriji navelo je rastuću islamofobiju.

UETD, koja se u Austriji smatra produženom rukom Erdoganove stranke AKP, je druga turska organizacija u toj zemlji koja najavljuje iseljavanje Turaka iz Austrije.

Pre desetak dana je predsednik pokrajine Forarlberg Markus Valner dobio pismo Novog pokreta za budućnost (NBZ) u kojem je navedeno da je desetine porodica turskih radnika spremno da napusti Austriju, ali za to traže da im se isplate socijalni doprinosi, kao i sve što su uplaćivali u penzijsku kasu.

Između Beča i Ankare proteklih nedelja vlada "ledeno doba" u diplomatskim odnosima, izazvano zahtevom Austrije da se prekinu pristupni pregovori EU sa Turskom, kao i posle kritike demonstracija podrške predsedniku Erdoganu održanim tokom i posle neuspelog puča.

Inače, prema Statističkom zavodu Austrije, u Austriji je prošle godine živelo 273.000 građana turskog poorekla, od kojih 155.400 pripada migrantima prve gerenacije, to jest onih koji su rođeni u inostranstvu, a 17.000 su pripadnici druge generacije, rođeni u Austriji.

2024 © - Vesti online