Sreda 07.09.2016.
22:48
Vestionline, Tanjug

Sreli se Duterte i Obama "kučkin sin": Malo se našalili da smire strasti

Reuters
Bez incidenata u Laosu: Rodrigo Duterte

- Veoma sam srećan što se to dogodilo - rekao je filipinski ministar spoljnih poslova Perfekto Jasaj, govoreći o kratkom neformalnom susretu Obame i Dutertea.

Jasaj je ocenio da je "sve to zasnovano na činjenici da su odnosi između Filipina i SAD čvrsti i veoma snažni".

Predsednici dve dugogodišnje savezničke zemlje trebalo je da u utorak prvi put formalno razgovaraju u prestonici Laosa, ali je Bela kuća otkazala sastanak pošto je Duterte u ponedeljak na konferenciji za štampu izneo jetki komentar protiv Obame, podseća britanska agencija.

Duterte, bivši tužilac oštrog jezika koji je u maju izabran za predsednika Filipina, upozorio je u ponedeljak da Obama ne treba da se bavi pitanjem masovnih ubistava narko dilera pod njegovom komandom, ili će mu reći da je "kučkin sin" i psovaće ga na samitu u Laosu.

Duterte je međutim juče, znatno pomirljivijim tonom, izrazio kajanje zbog bujice reči koje je izgovorio protiv američkog predsednika.

Filipinski predsednik je, takođe, izrazio želju da dve zemlje izglade razlike u stavovima koje, kako je naveo, proističu iz viđenja o nacionalnim prioritetima, i da rade na uzajamno odgovoran način.

Duterte je poslednjih nedelja izložen oštroj kritici svetske javnosti, pošto je od početka njegovog mandata krajem maja na Filipinima ubijeno više od 2.000 navodnih dilera droge i narkomana, a Obama je planirao da na tu temu razgovara sa njim.

2024 © - Vesti online