Sreda 07.09.2016.
20:30
B. Božin - Vesti

"Nemačka će ostati Nemačka!"

Reuters
Za ostanak na vlasti: Angela Merkel u Bundestagu

Posle debakla na izborima u Meklenburg-Forpomeraniji, gde je njena partija poražena od desnopopulističke partije AfD i dospela tek na treće mesto, kao i zbog stalnog pritiska koji trpi sa svih strana zbog svoje (blage) izbegličke politike, a naročito od sestrinske, bavarske partije CSU, mnogi su napeto očekivali da čuju da li je kancelarka i dalje isto dosledna svom kursu kao i do sada i kako pravda politiku koja je podelila Nemačku kao retko kad posle ujedinjenja.

U svom borbenom govoru, kako su ga okarakterisali nemački mediji, ona je odmah jasno stavila do znanja da ne pomišlja na promenu kursa u izbegličkoj politici, iako tu reč nije uzela u usta.

Ona je u prvi plan stavila uspehe svoje politike, govoreći o privrednom rastu, dobrom standardu i pozitivnoj situaciji na tržištu rada.

- Nemačka će ostati Nemačka, sa svim onim što nam je u njoj drago i vredno - izgovorila je Merkelova.

Vladaju bez vizije

Šef frakcije stranke Levice, Ditmar Barš, oštro je napao veliku koaliciju, govoreći da "vlada bez vizije". Izbori u Meklenburg-Forpomeraniji su signal za nesigurnost u zemlji, koja nikad nije bila toliko velika. On je kritikovao dil sa Turskom oko izbeglica i civilni koncept ministra Mezijera oko terorizma, navodeći da aktuelna koalicija "ne vlada sa optimizmom, nego strahom".

Ona se konkretno zahvalila dobrovoljnim pomagačima koji su doprineli da se "savlada situacija" i nabrojala opširno sve mere koje su preduzete od početka izbegličke krize.

Kancelarka ovoga puta nije ponovila čuvenu rečenicu "Mi ćemo uspeti!", ali je jasno stavila do znanja da ostaje na istoj poziciji i da je situacija višestruko bolja nego pre godinu dana, napominjući da je zato zatajila solidarnost u Evropi.

Za sve dominantniju AfD je rekla da predstavlja izazov ne samo za Uniju, nego "za sve nas u ovoj kući", misleći pritom na šefa SPD-a Zigmara Gabrijela koji je pre generalne debate Merkelovoj prebacio krivicu za uspon AfD-a. "Svako od nas mora da počisti pred svojom kućom", poručila je Merkelova.

Ona je branila i osporavani sporazum o izbeglicama sa Turskom, koji je "u obostranom interesu", kako je rekla.

- Otkako imamo taj sporazum, skoro nijedna izbeglica se nije udavila u Egeju. Otuda je to model za dalje sporazume sa Egiptom, Tunisom ili sa Libijom - poručila je suvereno Merkelova.

2024 © - Vesti online