Sreda 07.09.2016.
18:10
Tanjug

Haški sud izmenio statut zbog Mladića

Tanjug/AP
Ratko Mladić na suđenju u Hagu

U saopštenju se precizira da se SB juče jednoglasno složio s izmenama Statuta usvojivši Rezoluciju 2306 (2016), kojom se Generalnom sekretaru UN omogućava da imenuje sudije u žalbeno veće na ad hoc i privremenoj osnovi na zahtev predsednika Haškog tribuinala i nakon konsultacija s predsedavajućim Saveta bezbednosti.

Prethodno je predsednik tribunala sudija Karmel Agijus obavestio 29. jula Savet bezbednosti da trenutno nema dovoljno stalnih sudija u tom sudu koje bi se bavile eventualnim interlokutornim žalbama u prvostepenom postupku protiv Mladića koji je u toku.

Usvajanje Rezolucije i izmena Statuta će obezbediti da Žalbeno veće može biti imenovano na odgovarajuci način u slučaju da do takvih žalbi dode u predmetu Mladić, navodi se u saospstenju tribunala.

Kako je navedeno u novom članu Statuta, ad hoc sudija može biti imenovan ukoliko nijedan stalni sudija koji trenutno obavlja tu funkciju nije dostupan za imenovanje u Žalbeno veće i ukoliko su sve druge praktične alternative iscrpljene.

Imenovani sudija mora biti bivši sudija Haškog tribunala ili Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, koji je takodje sudija Mehanizma za medunarodne krivične sudove.

Savet bezbednosti je 25. maja 1993. usvojio Statut Haškog tribunala Rezolucijom 827 (1993).

Statut je od tada menjan po potrebi kako bi se poboljšali pravosudni kapaciteti tog ad hoc suda za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije.

2024 © - Vesti online