Sreda 07.09.2016.
09:44
Vestionline, N1info.com

"Vlada Srbije najveći potrošač međunarodnih para"

youtube.com/Lični stav
U Srbijij je reciklaža vlasti: Borka Pavićević

Povodom novih napada tabloida na nevladine organizacija u vezi sa finansiranjem iz inostranstva, Borka Pavićević je rekla da ta priča postoje dosadna i da je reč o ponavljanju stereotipa koje traje već 25 godina.

- Ako ova zemlja 25 godina ima iste neprijatelje, onda nešto nije u redu - ocenjuje ona.

Direktorka Centra za kuturnu dekontaminaciju kaže da nisu potrebne nikakve istraživačke veštine kako bi se proverilo finansiranje te organizacije, jer su to javni podaci za koje se podnose izveštaji, i na tajnovac se državi plaća porez. Pritom, novac iz donacija ne ide osobama, već za konkretne projekte, poput predstave “Enciklopedija živih”, poput izdanja, izložbi…

Pavićević, s druge strane, ističe da je najveći potrošač međunarodnih para upravo Vlada Srbije.

- Vlada je bila i ostaće najveća nevladina organizacija - kaže ona i ocenjuje da Vlada želi da međunarodne donacije budu samo njen posed, budući da je od nevladinog sektora prethodno već preuzela evropeizaciju.

Druga stvar koja je, prema njenim rečima, zanimljiva jeste to što male nevladine organizacije sa malo novca uspevalu da izvedu ono što institucije ne mogu, pa se zato “seje teorija zavere” da neko mora da stoji iza njih.

Opozicija su svi koji su već 25 godina proganjani

Borka Pavićević ocenjuje da se u Srbiji razvija populizam i da imamo reciklažu vlasti iz vremena 90-ih godina prošlog veka. Tako su danas opozicija u Srbiji žene, deca, radnici, životinje, zelene površine -svi oni koji su, kako kaže, proganjani 25 godina.

- Mi smo slobodni da kopamo po kontejnerima, da kažemo šta hoćemo, pa i napišemo, ali to ne znači da to ima raspored. Ako pregledate kioske videćete da su ove novine (Danas) sakrvine, a na prvom mestu su novine o kojima ne bih raspravljala. Opozicija je život, svet i sudelovanje u svetu - istakla je ona za "N1".

Pavićević je ocenila i da dok su na vlasti u Srbiji, Hrvatskoj i BiH iste elite, obnavljaće se isti princip, jer su na vlasti oni koji su do ovog stanja i doveli.

- Stalno reciklirate nacionalno osećanje na osnovu koga mislite da ćete dobiti glasove, a onda ljudi traže od vas to što ste obećali, vi ste ti koji to odgajate - kaže ona.

Dok se region ne združi, nema promene

Direktorka Centra za kuturnu dekontaminaciju podseća da, s druge strane, u regionu postoje ozbiljne veze, da u Zagrebu protestuje čitava kuturna scena protiv ministra Zlatka Hasanbegovića, da je 40.000 prosvetara protestovalo u Hrvatskoj, da u Beogradu traju protesti Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, da se održava regionalni festival književnosti Krokodil, da se u Makedoniji obaraju zidovi…

- Dok se to ne združi nema promene! Oni koji su pravili mirovnu kulturu i oni koji sarađuju su nosioci tog procesa, vlasti to nisu - kaže ona i dodaje da se to ne odnosi samo na kulturne radnike, već i na privrednike, sportiste, svakodnevne ljude.

Pavićević je istakla i da je suočavanje sa prošlošću veoma važna stvar, jer mladi danas ne znaju ne samo šta se dešavalo u prethodnih 25 godina, već i pre toga.

- Šta bi bilo da su te vlasti radile nešto drugo 25 godina? Da su one bile nosioci procesa pomirenje? Da su ispitivanjem, svedočenjem i istragom utvrdili sve šta se dogodilo? Da li bi bila ista situacija da su sva pitanja otvorila, da su se odgovornosti preuzele -  upitala je ona.

Borka Pavićević smatra i da su predsednički izbori naredne godine bitni moralno, kulturno i simbolički jer nude mogućnost demokratskog rešenja za promenu sistema. Ona je rekla da podržava nestranačkog kandidata za predsednika Republike, bili to ombudsman Saša Janković ili akademik Vladimir Kostić - važno je da je, kako kaže, reč o nekome ko ima stvarni autoritet, a ne autoritet funkcije i partije. Očekuje i da će opozicija podržati zajedničkog nestranačkog kandidata jer, kako kaže, nema drugog izbora.

Savamala - beskrajna bahatost vlasti

Pavićević se na kraju osvrnula i na slučaj nelegalnog rušenja objekata u Savamali koji ni posle više od četiri meseca nije dobio epilog. Smatra da se upravo na tom slučaju simbolično ogleda, kako kaže, beskrajna bahatost vlasti. Tvrdnju premijera Aleksandra Vučića da iza rušenja u Savamali stoji vrh gradske vlasti, vidi kao preuzimanje slave za sve dobro, dok se odgovornost prebacuje na druge za sve ono što je loše.

- Savamala je prestup, ali taj prestup je u kontinuitetu sa uzurpatovstom i leks specijalisom. Radi se o Beogradu na vodi. Momčilo Grubač je upozoravo da je leks specijalisom suspendovan pravni sistem ove zemlje - podsetila je Pavićević.

2024 © - Vesti online