Utorak 06.09.2016.
20:30
B. Božin - Vesti

Uniju spasava "građanska neposlušnost"

Reuters
Koristio bi recepte levice: Optimista Janis Varufakis

U autorskom prilogu za berlinski levičarski list "Nojes Dojčland", ovaj ekonomista savetuje kako bi EU još eventualno mogla da se spase od propasti. "Čak i ako ne verujemo da EU u sadašnjoj formi može i treba da preživi", on predlaže da se levica širom Evrope "energično založi za demokratsku uniju prema internacionalnim principima".

Osim toga, levičarski intelektualci treba da razotkriju "nekompetentnosti autoritarnog EU establišmenta".

Pazi, desnica!

Varufakis je upozorio levičarske snage na "udruživanje sa nacionalističkih pozicija koje će neminovno ojačati ekstremnu desnicu, a uz to omogućiti EU da obeleže levicu kao populiste, koji se 'samo neznatno razlikuju od Najdžela Faraža, Marine le Pen i drugih'".

Članak predstavlja ideju koju Varufakis od februara ove godine, kao suosnivač "Democracy in Europa Movement 2025" (skraćeno DiEM25) želi da realizuje. Ovaj levi, panevropski pokret vidi demokratski deficit u EU i želi to da otkloni. Manifest pokreta nosi naslov "EU će se demokratizovati ili će se raspasti"!

Varufakis kritikuje zahteve evropske levice za istupanje iz EU ili za ukidanje Unije, koja se po njemu nalazi u "odmaklom stadijumu raspada", tako da "ili se još može spasiti tako što će postati ljudskija, ili više ne postoji nikakva nada i njen raspad je siguran".

2024 © - Vesti online