Sreda 07.09.2016.
06:30
punkufer

Svi žele da ih imaju: 7 suvenira iz 7 svetskih zemalja

pixabay.com
Znate li gde i šta da kupite?

Odgovori na ova pitanja nalaze se u nastavku. 

Proizvodi od kože: Italija 

Salvatore Feragamo i Gučio Guči imena su koja su postala sinonim za luksuzne kožne proizvode. Sve to zahvaljujući dugoj tradiciji trgovanja, koja se u Italiji proteže kroz vekove. I nakon dugih pokušaja, Italijani su došli do najfinije izrade kože. Naravno, glavni grad mode svakako je Milano, gde ćete pronaći skupe i poznate brandove, ali ako znate gde da tražite, naći ćete izuzetno kvalitetne cipele i torbe po pristupačnim cenama. Deo njih možete naći u autletima, kojih na "Čizmi" ne manjka. 

pixabay.com
Pažljivo birajte suvenire

Nakit: Indija 

U Indiji je nakit oduvek deo tradicije i do njega se prilično drži. Uostalom, jedan od najslavnijih dijamanata ikad, Koh - i - Noor, pronađen je u Indiji i poklonjen kraljici Viktoriji. Za razne festivale i svečanosti, kojih ovde ne manjka, Indijci se "naoružavaju" nakitom, a ako vas put nanese u Delhi, obavezno posetite dve ogromne pijace, Čandni čok i Dilli haat. 

Vino: Francuska 

Zar ste uopšte sumnjali? Uz more vinarija širom cele zemlje, vino zaista možete nabaviti jeftino. Ne treba da trošite stotine evra na skupe flaše, ali čak i skupocene marke ponekad možete dobiti za 5 do 10 evra. Ako ste vinoljubac, posetite Burgundiju i nabavite nekoliko dobrih boca u lokalnim vinarijama. 

Vuna: Island 

Naravno, Island nije najveći svetski proizvođač vune, ali islandska vuna je još od 9. veka poznata kao ona koja će vas držati na suvom i toplom. Priuštite sebi kultni Lopapejsa džemper, a ako volite moderne stvari, posetite radnju GuST. 

pixabay.com
Možete i da uživate u ovakvim suvenirima

Svila: Kina 

Prema legendi, svila se u Kini izrađuje već punih pet hiljada godina. Tako da, ako ste u Pekingu, zaputite se na glavnu pijacu svile, koja se nalazi u blizini kineskog Svetskog trgovinskog centra. Ovde naime, više od 1.700 trgovaca svakodnevno barata: svilom. Ako tražite jeftine stvari, za vas je pravi izbor grad Suzhou, poznat i kao glavni grad svile u zemlji. 

Satovi: Švajcarska 

Dobro, ovim ne otkrivamo toplu vodu. Iako i u Švajcarskoj možete naći povoljne satove, ona je ipak zemlja u kojoj kupujete luksuzne satove poznatih proizvođača poput Roleksa. Tako da, ako niste baš pri parama, teško ćete se iz Švajcarske vratiti sa nekim spektakularnim satom… 

Cigare: Kuba 

Kad ste već turista na Kubi, ne preostaje vam ništa drugo nego da se zavalite ispod suncobrana i zapalite dobru cigaru. Najpoznatije su one marke kohiba, a da budete sigurni kako kupujete originalne cigare, potražite ih u La kaza del Habano radnjama. Naravno, ako ste zainteresovani za to kako cigare nastaju, posetite legendarnu fabriku Partagas.

2024 © - Vesti online