Ponedeljak 09.11.2009.
02:55
Tanjug

OEBS: Fokus jačanje demokratije u Srbiji

Dimitrios Kipreos

Kipreos, grčki diplomata koji je dužnost preuzeo u septembru, u intervju za "Politiku", rekao je da ne daje prioritet nijednom od ovih pitanja jer su "sve demokratske institucije veoma važne".

Što se Kosova tiče, Kipreos je kazao da "OEBS, ne samo Misija u Srbiji, nego uopšte celokupna organizacija, ima veoma jasan stav - statusno je neutralna".

"Rekao bih da se pitanje Kosova ne tiče samo Srbije, već svih država u regionu", dodao je Kipreos navodeći da je pre nekoliko dana na ekonomskom samitu u Beogradu, premijeru Srbije rekao "da je pravi momenat da se napravi odlučan korak po pitanju regionalne saradnje, da se sa plana opšteg poverenja pređe na istinsko, utemeljeno poverenje".

"To bi pre svega trebalo da budu pitanja koja su od zajedničkog interesa Srbije i susednih država", kazao je Kipreos ističući "izvanredan primer" Regionalne konferencije o borbi protiv organizovanog kriminala na ministarskom nivou, koju je nedavno organizovala Vlada Srbije.

On je ocenio da je region zapadnog Balkana od izuzetne važnosti za bezbednost, ne samo regionalnu.

"Meni se nameće zaključak da region zapadnog Balkana pripada širem kontekstu jugoistočne Evrope i kao takav pripada i Evropi", kazao je šef Misije OEBS-a.

Govoreći o medijima u Srbiji, Kipreos je istakao da je "željeni cilj" njihovo propisno funkcionisanje, kako je to uređeno i u drugim društvima.

2024 © - Vesti online