Ponedeljak 05.09.2016.
22:24
N. Jokić - Vesti

"Gvantanamo" u zamku kod Pariza

Tanjug/AP
Pariz strepi: Duge cevi na ulicama

Centar nije sasvim kazneno-popravna ustanova, ali ni sasvim medicinska. Sigurnosne službe odlučuju ko će u njima biti smešten. Biće primani i dobrovoljci - proizilazi iz prvih službeno saopštenih informacija.

Ove nedelje, centar će primiti prvih desetak "stanovnika" čije je profile analizirala služba bezbednosti - prenosi nedeljnik "Marian". Drugi mediji opet prenose da je reč o prvih desetak dobrovoljaca koji nisu bili u Siriji ili su bili tamo, ali nisu pod sudskom istragom.

Mediji izbegavaju reč "zatvorenik" i "pacijent", pa neki navode da će u toku narednih nedelja u centre biti primani novi "pitomci" sve dok se ne popuni kapacitet od 30 mesta. Ukupno ima 25 zaposlenih u centru "koji predstavlja deo državne borbe protiv džihadizma".

Navodi se da su već zaposleni psiholozi, medicinske sestre i noćni nadzornici koji su prošli sociološku i psihološku obuku iz "geopolitike i uključivanja u društvo"! Mnogi će se u ovim centrima naći jer je njihova porodica pozvala dežurni broj "stop džihadizmu" kako bi prijavila člana svoje familije koji pokazuje znake "radikalizacije".

Milijarde od oružja

Država ćuti o suštini problema vehabizma jer su Saudijska Arabija i Katar glavni kupci francuskog oružja. Francuska je prošle godine udvostručila dobit od prodaje oružja koja je sa 8 milijardi iz 2014. godine, skočila na čitavih 16 milijardi evra. Tako je prećutno otvoren prostor za radiklno desnu ideologiju koja tvrdi da je islam loš sam po sebi.

Iz informacija koje su preneli francuski mediji nije jasno da li će "polaznici" ili "pitomci" moći da napuštaju centre svojevoljno ili su zapravi lišeni slobode bez pravne procedure, dokaza i prava na odbranu. Maglovita definicija "centra za deradikalizaciju" i procedure za ulazak u njega i naročito za izlazak - navodi na zaključak da je reč o Gvantanamu na francuski način, u "mekanoj verziji". To je upravo ono što je socijalističcka francuska vlada obećavala da nikada neće učiniti, uprkos pritisku desnog centra i krajnje desnice.

Činjenica da se iduće godine održavaju predsednički izbori svakako je igrala ulogu da se vlada opredeli za pseudomedicinsko bespravno zatvaranje i najavila otvaranje još 13 novih centara širom zemlje.

Pri tom niko - ni u medijima koje uglavnom drže velike korporacije, ni u političkim krugovima - ne pominje činjenicu da je takozvani radikalni islamizam zapravo rezultat propagandnog rada Saudijske Arabije i Katara koji u Francuskoj nesmetano finansiraju "škole arapskog jezika" i uz njih šire među mladima zaista fanatičnu i nasilnu "vehabističku" verziju islama.

2024 © - Vesti online