Ponedeljak 05.09.2016.
18:51
D. N. P. - Vesti

Ugljanin opet deli Bošnjake

A. Čukić
Podele ostaju: Sulejman Ugljanin

U razgovoru je konstatovano da je jedinstvena IZ prirodna potreba i cilj svih Bošnjaka u Srbiji, kao i da sve bošnjačke institucije imaju obavezu da zajedno rade na ostvarivanju tog cilja.

Govoreći na tradicionalnom "Pohodu na Hadžet" (gde je 1945. streljano 2.000 Bošnjaka, među njima i Aćif-efendija), predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji(IZuS) dr Mevlud Dudić nazvao je Islamsku zajednicu Srbije paraverskom i antibošnjačkom tvorevinom, a njene čelnike uporedio je sa "zločincima" koji su 1945. godine na Hadžetu streljali "nevine Bošnjake", onima koji su sedamdesetih godina i kasnije otimali i krčmili vakufsku imovinu i sa "pučistima" koji su 2007. razbili do tada jedinstvenu Islamsku zajednicu.

Reagovala je i lista Za Bošnjake, Sandžak i muftiju, druga po snazi u Bošnjačkom nacionalnom veću, koja je optužila Sulejmana Ugljanina da je samovoljnim odlaskom u posetu razbijačima jedinstvene islamske zajednice zloupotrebio BNV, uvredio muslimane i natavio svoj put podela među Bošnjacima.

U Srbiji deluju dve islamske zajednice, Islamska zajednica u Srbiji na čelu sa dr Mevludom Dudićem, koja se smatra delom IZ BiH i ne priznaje Rijaset IZS, niti novog reisa Seada Nasufovića.

2024 © - Vesti online