Četvrtak 10.06.2010.
17:11
Tanjug

Srbi ne veruju u bolje sutra

Istraživanje je sprovela profesorka beogradskog Filozofskog fakulteta Zagorka Golubović sa grupom filozofa, antropologa, sociologa, istoričara, etnologa, književnika i publicista.


"U prvom projektnom ciklusu istraživanja, koje je rađeno 2001. godine, kod građana je zabeležena neka vrsta entuzijazma, ali nažalost taj entuzijazam probuđen 5. oktobra te godine u godinama koje su potom došle počeo je da opada", izjavila je u Kragujevcu jedan od učesnika istraživanja, asistent na odeljenju sociologije beogradskog filozofskog fakulteta Isidora Jarić.


Prema njenim rečima, "taj trend opadanja entuzijazma beleži se iz godine u godinu", tako da veliki broj građana danas sumnja da se promene uopšte dešavaju i oseća strah od neposredne budućnosti.

"Zanimljivo je da dolazi do jačanja sfere privatnog, odnosno do neke vrste povlačenja građana u sferu privatnog, jer su veoma razočarani u politiku i sumnjaju da kroz postojeće institucionalne i političke mehanizme i institucije uopšte mogu ostvariti neko, bilo koje, pravo", navodi Jarićeva.


Prema njenim rečima, mladi osećaju socijalnu bespomoćnost i osujećenost na svakom koraku, jer iako nisu još završili fakultete znaju da ne mogu naći posao.
Oni neku vrstu mira od te uznemirenosti koja dolazi spolja traže kroz druženje sa prijateljima, igraju video igrice sa virtuelnim prijateljim, slušaju određenu vrstu muziku, objasnila je ona.


Jarićeva je navela "da su sva istraživanja rađena metodom dubinskog istraživanja i intervjua istraživača sa ispitanicima koji je trajao i više sati i da se u mnogome razlikuje od javno-mnjenskog istraživanja, jer istraživačima omogućava da naprave dugoročne projekcije.

2024 © - Vesti online