Subota 03.09.2016.
13:37
Vestionline

Milanović otkrio šta je radio hrvatski špijun u Srbiji

Reuters
Milanovićevim provokacijama nema kraja

Predsednik SDP-a, Zoran Milanović komentarisao je hapšenje špijuna Čede Čolovića.

- Ne mogu to komentarisati, ne znam ni što bi on mogao odati, kakve tajne. Možda recept kako se prave leskovačke pljeskavice - rekao je Milanović, piše "Večernji list".

On je dodao da se vlast u Beogradu "ponaša kao da je osnovala Europsku uniju".

Milanović je ponovio izjavu o "šaci jada", a aktelnu srpsku politiku ocenio je kao kontinuirano agresivnu i nazadnu, te kao politiku koja je nanela štetu srpskom narodu i donela mu istorijski "svu bedu ovoga sveta", prenela je hrvatska agencija HINA.

Istovremeno, naveo je da ga je bivši srpski predsednik Boris Tadić u Srbiji uzeo u zaštitu i nazvao ga "oficirom srpskih interesa i džentlemenom u ponašanju i dogovoru".

U Beogradu je u petak uhapšen Čedo Čolović koji se sumnjiči da je špijunirao u korist Zagreba.

Slučaj špijunske afere prokomentarisao je i ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač koji je rekao da je hapšenje kao "trećerazredna epizoda sapunice".

 - Mi smo od juče popodne u stalnom kontaktu s hrvatskim predstavništvom u Srbiji. Pokušali smo da saznamo od relevantnih srpskih državnih tela o čemu je reč. Mogu vam reći da sve do sad nikakvu informaciju naše veleposlanstvo, uprkos tome što je insistiralo, nije dobilo od vlade Republike Srbije i mi o tome službeno ne znamo ništa - rekao je Kovač novinarima u Bratislavi.

- Budući da je to plasirano u medije, a ne našoj hrvatskoj strani, ispada da je to neka vrsta trećerazredne epizode u ovoj sapunici koja se nama u Hrvatskoj servira već nedeljama. To je neka vrsta "cirkusa Kolorado" - kazao je Kovač.

Naglasio je da je to za njega "koji želi raditi ozbiljan posao, a ne baviti se ovakim načinom komuniciranja preko medija", zaista neozbiljno te izrazio uverenost da će se strasti u Srbiji smiriti.

Isto to, kazao je Kovač, izneo je Ivici Dačiću sa kojim u Bratislavi učestvuje na sastanku šefova diplomatija 28-orice s ministrima iz zemalja kandidata. S njim se, kako je rekao, "video i sinoć i jutros".

- Rekao sam istu stvar kolegi Dačiću, da ne želimo učestvovati u nekakvoj jeftinoj sapunici. Hajde da ozbiljno radimi. Ja se tako ponašam, a to očekujemo i od kolega u Srbiji" -  rekao je Kovač.

Ovim povodom se oglasio i odlazeći premijer Hrvatske Tihomir Orešković.

On je za HTV izjavio da je razgovarao s direktorom Sigurnosno-obaveštajne agencije Danielom Markićem koji mu je rekao kako  uhapšena osoba nije hrvatski špijun.

- Znamo da je bio major JNA, da se u vreme Domovinskog rata borio na srpskoj strani, da ima hrvatsko i srpsko državljanstvo. Više informacija očekujemo od Ministarstva spoljnih poslova - rekao je Orešković i dodao - Nadam se da ovo nije još jedna srpska provokacija.

2024 © - Vesti online