Subota 03.09.2016.
11:11
Vestionline

I Putin ima svoje uslove: Može saradnja sa Amerikom, ali...

Reuters
Moguća saradnja sa SAD, ali ne pod svaku cenu: Vladimir Putin

- Nažalost, naši odnosi su prilično zamrznuti. Verujem da to nije naša krivica - rekao je Putin na sastanku sa liderima Japana i Južne Koreje na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, a prenela je agencija Tass.

Putin je istakao da je Rusija u svakom trenutku spremna za potpunu saradnju sa SAD.

- Ukoliko se Vašington složi sa logikom međusobnih interesa, rusko-američki odnosi bi mogli iz osnova da se promene - istakao je on.

Govoreći na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma, Putin je istakao da u rešavanju mnogih pitanja SAD ne pitaju druge strane za mišljenje. To se, na primer, tiče proširenja NATO-a na istok, izlazak iz sporazuma o PRO.

- Ukoliko se nastavi sa takvim razmišljanjem, onda ne mislim da će doći nekog odmrzavanja. A ukoliko se naši partneri ipak slože sa drugačijim razmišljanjem, uzimanjem u obzir međusobnih interesa, onda će se i naš odnos promeniti iz osnova - zaključio je ruski lider.

- Spremni smo da u svakom trenutku u potpunosti proširimo našu saradnju. Međutim, to ne zavisi samo od Moskve, već od toga kako žele da sa Rusijom izgrade odnose lideri buduće američke administracije - rekao je Putin.

Agencija AP podseća da i SAD i Rusija učestvuju u ratu u Siriji i da trenutno pregovaraju o sporazumu o saradnji, kao i da Moskva podržava sirijskog predsednika Bašara Asada, za kojeg američke vlasti ističu da treba da siđe sa vlasti.

Zvanični sastanak Putina i američkog predsednika Baraka Obame na samitu Grupe 20, koji u nedelju počinje u Kini, nije planiran, ali AP navodi kako se očekuje da će se oni sastati na marginama te konferencije.

2024 © - Vesti online