Subota 03.09.2016.
08:30
Vestionline

"Putine, hajde da rešimo ovu abnormalnu situciju..."

Reuters
Susret u Vladivostoku: Šinzo Abe i Vladimir Putin

- Hajde da okončamo ovu abnormalnu situaciju, koja traje već 70 godina, i da zajedno započnemo novu epohu u rusko-japanskim odnosima koja će trajati narednih 70 godina - poručio je Abe Putinu u govoru posle njihovog sastanka u ruskom gradu Vladivostoku, prenela je agencija AFP.

Ruski predsednik je odgovorio da je njegova zemlja spremna da preduzme konkretne korake u cilju razrešenja sedamdesetogodišnjeg teritorijalnog spora.

- Prošlost ne treba da bude prepreka za napredovanje. Moramo da smislimo kako ćemo razrešiti probleme koji nas sprečavaju da napredujemo - istakao je Putin.

On je dodao da, iako je Rusija spremna da sprovede odlučne napore za rešenje spora, svi koraci moraju da budu detaljno osmišljeni.

Abe je u obraćanju ekonomskom forumu u Vladivostoku takođe predložio Putinu da bi oni mogli da se sastaju u tom gradu jednom godišnje, kako bi razrešili nesuglasice.

Odnosi Tokija i Moskve su zategnuti zbog spora koji datira još od kraja Drugog svetskog rata, kad su sovjetske trupe zauzele najjužnija Kurilska ostrva u Pacifiku, a koje Japanci zovu Severne teritorije.

Zbog tenzija te dve zemlje čak nisu ni potpisale mirovni sporazum kojim bi se formalno okončala neprijateljstva iz Drugog svetskog rata, a napetost u odnosima je ometala i trgovinske i investicione veze.

Vlasti Japana i Rusije već neko vreme rade na popravljanju odnosa, pa je Abe tako u svojoj drugoj poseti Rusiji ove godine, a Putin bi trebalo da poseti Japan u decembru.

2024 © - Vesti online