Subota 03.09.2016.
02:00
A. Vučićević - Vesti

Žrtva ostaje u kući, nasilnik ide u zatvor

A. Čukić
Ubuduće pravednije kazne za batinaše

- Dvadeset godina sam trpela nasilje. Batine su bile svakodnevne, navikla sam na njih. Kada pretera, prijavljivala sam ga. Sedam puta su ga privodili, saslušali i vratili kući - kaže Jelena koja je pre nekoliko meseci zbog navodno loše ispeglane majice od muža dobila vrelu peglu preko lica i završila u Urgentnom centru. Nakon što su povrede sanirane, smeštena je u Sigurnu kuću.
Sličnu sudbinu deli i M. V. koja je u Sigurnoj kući od maja ove godine.

- Prošlo je već četiri meseca od kada me je suprug pretukao i udario našu trogodišnju ćerku. Kakva je to država kada je on i dalje slobodan, a moje dete noću ne spava od trauma - kaže M. V. koja je bila deset godina u braku.

Teror završava ubistvima

Tokom 2015. u Srbiji je ubijeno 26 žena u porodičnom nasilju. U ovoj godini ubijeno je njih 18. Procene kažu da se žena u Srbiji 7-11 puta vrati nasilniku, pre nego što konačno izađe iz problematične veze. Svaka druga žena trpi neki oblik porodičnog nasilja, a svaka sedma to nasilje i prijavi.

- Od rođenja ćerke, modrice su postale moja svakodnevica. Poslednje batine su završile ušivanjem, jer sam od siline njegovog udarca pala i razbila glavu o radijator - kaže M. V.

U oba slučaja nasilnici su ostali kod kuće, a žrtve su morale da traže utočište na drugom mestu. Ako se usvoji novi zakon o porodičnom nasilju, biće stavljena tačka na takvu praksu. Naime, nasilnik će po hitnom postupku biti iseljen iz porodičnog doma, bez obzira na to u čijem je vlasništvu.

Registar nasilnika

U Republičkom javnom tužilaštvu biće formiran registar nasilnika u okviru Centralne evidencije o slučajevima nasilja u porodici. U registru će biti imena okrivljenih i osuđenih, ali i onih koji su prijavljeni za nasilništvo. Pristup podacima imali bi samo tužioci, dok će ostali - policija ili socijalne službe moći da ih koriste samo u meri u kojoj se to tiče njihove nadležnosti.

Time će žrtve konačno biti zaštićene jer neće morati da napuštaju dom u strahu od nasilnika, koji će odmah nakon prijavljivanja biti pritvoren. Sudija će moći da mu u roku od 24 sata produži pritvor do okončanja krivičnog postupka. Time će nasilnik biti sprečen da ponovo uznemirava žrtvu. U istrazi će učestvovati koordinaciono telo sastavljeno od tužioca, socijalnih radnika, policije i psihologa.

2024 © - Vesti online