Petak 02.09.2016.
15:57
Vestionline

Stejt department: Referendum u RS neustavan

Reuters
Mora se raditi na prevazilaženju razlika u interesu svih građana, poručuju iz Stejt departmenta

Zvaničnici Stejt departmenta ukatuju da lideri lideri treba da rade na tome da se prevaziđu razlike u interesu svih gradana.

 - Kao što su iz Kancelarije visokog predstavnika dali do znanja, najavljeni referendum za 25. septembar se odnosi na pitanje o kojem je već odlučio Ustavni sud Bosne i Hercegovine i neće biti u skladu sa Ustavom države - rekli su za tu TV stanicu u Stejt departmentu. 

Kako se navodi, uloga Ustavnog suda je sastavni deo Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao takav njegove presude su konačne, obavezujuće i moraju se poštovati. 

- Poštovanje vladavine zakona od strane svih stranaka u Bosni i Hercegovini je od ključnog značaja za demokratski proces. Bez funkcionalnog pravnog okvira i stabilnosti koju donosi, rešavanje ekonomskih i političkih izazova sa kojima se zemlja suočava je nemoguće - navode u Stejt departmentu. 

Praznici i proslave su važan deo svake kulture, i umesto da se nastavi sa neustavnim referendumom, lideri treba da rade na tome da se prevaziđu razlike u interesu svih gradana, navodi se u odgovoru za N1 BiH. 

- Referendum će potrošiti vredne resurse i neće rezultirati napretkom po tom pitanju. Nastojanje za pregovaranjem o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicima u okviru postojećeg zakonskog okvira ne košta ništa, a može dati prave rezultate - kazali su iz Stejt departmenta za N1.

2024 © - Vesti online