Petak 02.09.2016.
12:52
Vestionline

Kina i EU ukrstile koplja, ko će da popusti?

pixabay
I Kina i EU nezadovoljne uslovima poslovanja
pixabay

- Mislimo da su napori u sprovođenju reformi stali. Ništa se nije promenilo. Budući da sada ponovo razgovaramo o donošenju odluka koje smo usaglasili pre tri godine, postojeća pravna platforma se može zanemariti - rekao je Jorg Vutke, predsednik Trgovačke komore EU u Kini.

Prvi komentar na ovu izjavu stigao je iz kineskog ministarstva spoljnih poslova. Iz tog ministarstva naglašavaju da je broj stranih investicija povećan proteklih godina, kao i da domaća investiciona politika uopšte ne ide na štetu stranim kompanijama.

- Kina je idealna zemlja za svetske investitore, uključujući i one iz EU. Takođe, želim da naglasim da se kineska politika prema stranim investitorima neće menjati. Nastavićemo da stvaramo pozitivno investiciono okruženje, te da štitimo prava stranih investitora i njihovih kompanija u Kini - rekao je Hu Čuning iz Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Evropske poslovne grupe koje posluju u Kini, u najvećoj meri se žale da nemaju priliku da ulažu u ključne industrijske grane u Kini, poput finansijskog sektora, zdravstva i logistike, sektora koji su kineskim kompanijama itekako dostupni na evropskim tržištima.

- Evropske kompanije su zabrinute da nejednak pristup tržištima vodi ka političkim odlukama koje su protiv suštine poslovanja evropskih kompanija a to je slobodno tržište - rekao je Vutke.

Brana i za Kineze

Međutim, proteklih meseci, i kineski investitori naišli su na blokade u kapitalistički orijentisanim ekonomijama. U Australiji, Kinezima je u poslednji čas blokirana prodaja najveće državne elektroenergetske mreže, koju su nameravali da preuzmu za blizu sedam milijardi evra.

Još veći ugovor u Velikoj Britaniji, vredan 21 i po milijardu evra, zaustavljen je kako investitori iz Kine ne bi gradili veliko nuklearno postrojenje u toj zemlji. Ovakvi potezi izazvali su nezadovoljstvo kineskih investitora, slično onom koje evropske kompanije izražavaju za njihovo poslovanje u Kini.

2024 © - Vesti online