Petak 02.09.2016.
08:43
Vestionline, Sputnjik

Putin: Mi ne trgujemo teritorijama

Reuters
Rusija ne trguje teritorijama: Vladimir Putin

- Mi ne trgujemo teritorijama, iako je problem zaključivanja mirovnog sporazuma sa Japanom, naravno, ključan i mi bismo veoma želeli da sa našim japanskim prijateljima pronađemo rešenje za ovaj problem. Još 1956. godine je potpisan ugovor i, što začuđuje, njega je ratifikovao i Vrhovni Savet SSSR i japanski parlament. Ali zatim je japanska strana odbila da ga ispunjava, a potom je i Sovjetski Savez anulirao sve dogovore u okviru ovog sporazuma - kazao je on međunarodnom informativnom portalu "Blumberg".

Uoči početka Istočnog ekonomskog foruma (IEF) predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom razgovora u Vladivostoku dotakao je teme razvoja teritorije Dalekog istoka, saradnje sa Kinom, kao i pitanje spornih Kurilskih ostrva.

- Obično kada govorimo o Dalekom istoku imamo u vidu i upravo Daleki istok - Primorski kraj i Habarovski kraj, to je Kamčatka, Čukotka, ali to je i takozvani Istočni Sibir. Sve ukupno, cela ova teritorija sadrži neverovatne resurse: naftu, gas, to je 90 odsto rezervi ruskog kalaja, 30 odsto rezervi ruskog zlata, 35 odsto rezervi šume, u ovim vodama je 70 odsto ruske ribe - rekao je predsednik Rusije.

2024 © - Vesti online