Petak 02.09.2016.
08:15
Vestionline

Misteriozni avioni sleću u Niš - teret ostaje tajna!

wikimedia.org/Igor Dvurekov
Ruski avioni sve češće u Nišu

Počev od 25.avgusta kada je u večernjim časovima zagrmeo prvi "Iljušin", do četvrtka na aerodrom "Konstantin Veliki" sletelo je pet aviona ovog tipa koja prevoze raznu robu za Rusiju, Saudijsku Arabiju i Azerbejdžan, prenosi "Blic".

Reč je o avionima koji su donedavno poletali sa beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla", ali je u julu zabranjeno poletanje tih aviona u pravcu grada pošto su se građani pojedinih beogradskih naselja pobudnili zbog buke i niskog leta.

Reč je takođe o avionima za koje su Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) tvrdile da prevoze oružje iz centralne i istočne Evrope ka Bliskom istoku i Turskoj.

Kako "Blic" saznaje, jedan "Iljušin" je 29. avgusta leteo za Rusiju, a sutradan su dva odletela za Saudijsku Arabiju i Azerbejdžan. Iz Saudijske arabije 31. avgusta u 15 časova sleteo je još jedan "Iljušin" na aerodrom u Nišu. Tovari aviona, međutim, ostaju poslovna tajna.

- U pitanju su kargo čarter letovi koji se najavljuju po potrebi poslovnih partnera. Ne radi se o redovnom kargo aviosaobraćaju - rekla je za "Blic" portparol aerodroma Ivanka Stanisavljević.

Direktor niškog Aerodroma Vladica Đurđanović kaže da su kargo letovi dobar prihod za svaki aerodrom, ali da ih ne interesuje sadržina tovara.

- Kargo letovi se naplaćuju po ekonomskim cenama, za razliku od letova niskotarifnih kompanija, tako da je naša želja, kao i svakog aerodroma na svetu, da ih bude što više. U proseku ih bude između 20 i 30 godišnje. To su letovi koji se organizuju po potrebi. Pre ovih letova, nije ih bilo dva meseca - objašnjava Đurđanović.

2024 © - Vesti online