Četvrtak 01.09.2016.
18:52
Vestionline

Oglasio se Vučić: Dodik nas je stavio pred svršen čin

Tanjug
Postoje različiti pogledi na prošlost: Aleksandar Vučić

- Ni krivi ni dužni, ne dirajući nikoga, doveli smo se u neverovatno defanzivnu situaciju, da se branimo od jutra do sutra, ali ćemo izaći iz te situacije zajedno sa Republikom Srpskom - izjavio je Vučić.

- Ovo nije vreme podele Srba na huškače i izdajnike, Srbija je bila i biće uz Republiku Srpsku - rekao je Vučić posle sastanka sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

Vučić je nakon sastanka sa Čovićem izjavio da su zajednički izrazili nadu i uverenje da će srpsko-hrvatski odnosi biti ubuduće značajno bolji, te da suštinske prepreke za takav razvoj situacije na Balkanu ne postoje.

- Istina je da mi imamo različite poglede na događaje iz prošlosti i teško ćemo ih menjati, ali upravo je zato važno da govorimo o odnosima u budućnosti - rekao je Vučić, dodajući da se to postiže pre svega iskrenim razgovorom, ali i dobrom ekonomskom saradnjom.

Ta je saradnja i do sada bila korektna, naveo je premijer, pomenuvši suficit koji Srbija ima u tim odnosima, ali i rast izvoza za 7,9 odsto u prvih pet meseci ove godine.

- Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata - ponovio je Vučić, primetivši da su takvi odnosi "uvek lekoviti".

Naglasivši da će se dobra saradnja Srba i Hrvata u BiH nastaviti, Vučić je primetio da je to nešto "dobro i važno u vreme ne baš zavidne stabilnosti".

Vučić je naglasio da se nada i da će činiti sve da se ne ponovi situacija u regionu iz 1991. godine.

- Činićemo sve da očuvamo mir i regionalnu stabilnost - rekao je Vučić novinarima i dodao da su Srbija i Republika Srpska u najboljim mogućim odnosima i tako će biti i ubuduće, kao i da Srbija poštuje integritet BiH.

"Odnosi Srbije i Hrvatske nće više biti napeti"

Čović je ocenio da odnosi između Srbije i Hrvatske vrlo brzo više neće biti napeti, ukazujući da će u toj zemlji naredne nedelje biti završena predizborna kampanja.

On je, odgovarajući na pitanje novinara u Vladi Srbije nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, istakao da su mnogi dizanjem napetosti dobijali političke poene i funkcije.

"Zato to ne bih komentarisao. A i moja je obaveza da brinem o Hrvatima u BiH, a odnosi između Srba i Hrvata u Hrvatskoj će vrlo brzo biti mnogo bolji, i doći će na svoje mesto", rekao je Čović.

On je naveo da ovaj prostor ima budućnost, kao i da ima mnogo stvari vezuju narode na ovim prostorima, i izrazio nadu da neće biti mnogo onih koji nas razdvajaju.

2024 © - Vesti online