Petak 02.09.2016.
03:00
J. L. Petković - Vesti

Lom u Prištini zbog granice

Tanjug
Kosovska policija hapsila demonstrante (Foto: Ilustracija)

Nekoliko stotina pripadnika Samoopredeljenja i Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja nezadovoljnih iscrtanim granicama, noseći zastave Albanije, čak i one sa pozivom za ujedinjenje u "veliku Albaniju", napravilo je obruč oko zgrade Skupštine koju je od ranih jutarnjih sati štitio veliki broj pripadnika specijalne policije. Demonstranti su sve vreme uzvikivali "dole vlada".

Sednica Skupštine o demarkaciji ipak se dogodila, jer je policija ovoga puta sprečila bacanje suzavca. Uhapšena je Aida Drguti iz Samoopredeljenja, kada je u njenoj torbi pronađena gasna bomba, a zatim je privedena i njena stranačka koleginica Donika Kadaj Bujupi, kod koje je pronađen suzavac sprej.

Mobilni telefoni najvažniji

Ranije su mediji objavili da je Srpska lista spremna da podrži demarkaciju granice. Ali pod uslovom da Priština omogući 20 dodatnih baznih stanica za Mobilnu telefoniju Srbije.

Policija Kosova je tokom jutra pretresla prostorije pokreta Samoopredeljenje i zaplenila Molotovljeve koktele. Portparol Policije Daut Hodža naveo je da je pronađeno 50 torbi sa Molotovljevim koktelima u jednom skladištu u Prištini. Oduzeto je i kamenje i propagandni materijal.

Uzavrelu atmosferu najviše su osetili meštani crnogorskih sela na planini Mokra. Oni su uplašeni nakon što se tokom noći iz pravca Kosova dogodio napad automatskim oružjem. Nekoliko rafala je ispaljeno u pravcu tih sela, a meštani su naveli da su ranije primećene naoružane osobe u maskirnim uniformama.

Za usvajanje Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom je potreban glas dve trećine poslanika, odnosno prisustvo najmanje 80. Srpska lista se izjasnila da neće doći, a kako je predsednik liste Slavko Simić objasnio, poslanici neće učestvovati zbog pogoršane bezbednosne situacije i napada na Srbe i njihovu imovinu. Na odluku je "uticala i vrlo loša i nekoordinisana poseta Edite Tahiri i Hašima Tačija severu Kosova, napad takozvanih Rugovaca na parlament, televiziju i generalnog direktora te institucije".

- Brinu nas pretnje da će nastaviti s napadima na svakog ko podrži usvajanje Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom - kazao je Simić.

2024 © - Vesti online