Četvrtak 01.09.2016.
12:54
Vestionline

Kina sve bliže "vrhu sveta"

Reuters
Kinezi ekonomski sve napredniji

Rast proizvodnje mogao bi biti znak da se druga najveća svetska privreda stabilizovala zahvaljujući državnim podsticajima.

Indeks nabavki u privredi kineske Federacije za logistiku i narudžbine koji se fokusira na velika državna preduzeća, porastao je u avgustu na 22-mesečni rekord od 50,4 poena s 49,9 u julu. Vrednosti iznad 50 poena ukazuju na rast. 

Sličan indeks privatne kompanije "Caixin/Markit", koji je zasnovana na rezultatima manjih privatnih kompanija, pao je u avgustu na 50 s 50,6 poena prethodnog meseca, ali je to i dalje druga najviša vrednost tog indeksa od 2014. godine. 

Podaci o kineskom ogromnom proizvodnom sektoru se pažljivo prate kao znaci o stanju kineske privrede koja bi trebalo da ostvari postojani rast od 6,7 odsto u drugom tromesečju, što je najniži rast od finansijske krize 2008, uprkos podsticajima države. 

Na napore kineskih vlasti da podupru trgovinu i spreče smanjene broja zaposlenih u izvoznom sektoru negativno je uticala slaba globalna potražnja za odećom, igračakama i elektronikom napravljenim u Kini.

2024 © - Vesti online