Četvrtak 01.09.2016.
11:11
Tanjug, Vestionline

Čeferin: Potrebne promene u UEFA, regionalna liga dobra ideja

M. Todorović
Čeka naslednika: Mišel Platini

Ugledni advokat i predsednik FS Slovenije u trci za prvog čoveka UEFA ima konkurente u Mihaelu van Pragu iz Holandije i Špancu Mariji Viljaru, ali prema procenama ima podršku od čak 30 članica UEFA uoči Kongresa u Atini 14. septembra.

- Teško je reći šta će biti u Atini, za sada izgleda sve dobro. Podrška koju imam je iskrena i u njoj nema nikakvog interesa. Izbori su tajni i sve je moguće. Bitno mi je da sam novi kandidat u UEFA i nemam šta da ponudim za protivuslugu. Ostalu dvojicu kandidata javno su podržali do sada samo njihovi savezi - rekao je Čeferin u intervjuu agenciji Anadolija.

Čeferin ima prednost u odnosu na konkurente jer je spreman da sprovede reforme, dovede mlađe ljude i unapredi najveću evropsku fudbalsku organizaciju.

- Neophodne su promene i nove ideje u FIFA i UEFA, mlađi ljudi... Teško je da neko ko je tamo proveo 10 ili 20 godina izuzetno spreman za reforme. Prednost je što sam mlađi, imam nove ideje, a podržavaju me Savezi iz apsolutno svih delova Evrope. Fudbal je potrebno jedinstvo, a ne da dve velike zemlje ratuju ko će preuzeti UEFA - istakao je Čeferin, uz konstataciju da lakše može da razume probleme "malih" Saveza jer dolazi iz jednog takvog.

On smatra da može u kratkom roku da vrati poverenje javnosti u UEFA posle skandala i suspenzije bivšeg predsednika Mišela Platinija zbog sumnjive isplate sa Jozefom Blaterom od dva miliona švajcarskih franaka.

- Platini je puno napravio za "male" Saveze i bio dobar predsednik UEFA. Slika u medijima, pogotovo oko UEFA, je preterana jer nije korumpirana organizacija. UEFA je dobra i kvalitetna organizacija sa potrebom da se neke stvari menjaju i onemoguće da se događaju kao u prošlosti.
   
On smatra da odlična ideja o formiranju regionalne lige, u kojoj bi učestvovali klubovi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, iako postoji otpor navijačkih grupa.

- Razgovarali smo o regionalnoj ligi i ona ne bi bila umesto nacionalnih liga. Za sada je samo ideja. Oni klubovi koji ne prođu u evropskim takmičenjima do nove godine, od tada bi igrali regionalnu ligu i kao nagrada bio bi ulazak u Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Bio bi interes klubovima da igraju u tom takmičcenju, svi smo protiv toga što se događalo u košarci, kada se regionalna liga igrala umesto nacionalnih. To bi uništilo nacionalne fudbalske lige u regionu. Mislim da naša ideja nije loša, ali mora da bude u organizaciji UEFA.

Za kraj, Čeferin je dodao da je Brazilac Ronaldo po njegovom mišljenju najbolji fudbaler svih vremena, a trener Karlo Anćeloti.

2024 © - Vesti online