Sreda 31.08.2016.
23:23
Vestionline

U Rimu pronađena poruka fašista budućim generacijama

youtube.com/User:R-41
O tekstu tad niko nije izveštavao: Benito Musolini

Tekst, koji je napisan na latinskom jeziku na pergamentu, sakriven je zajedno sa zlatnicima u temeljima Musolinijevog obeliska u sportskom kompleksu "Foro Italiko" u Rimu, preneo je britanski Bi-Bi-Si.


Naučnici Betina Rajc-Joze i Han Lamers su prvi detaljno proučili i preveli tekst nazvan "Kodeks Fori Musolini", koji je, uprkos tome što je bio stavljen u temelje spomenika moći fašizma kad je on 1932. podignut, kasnijih decenija bio uglavnom zaboravljen.

Pročitajte još:

commons.wikimedia.org/National Liberation War collage2.jpg

* Skandal u Italiji: A uz novine - Hitler

* Šta su jeli najveći zlikovci 20. veka?

Oni su, kako veruju, sastavili tačnu verziju teksta, do kojeg i dalje ne može da se dođe pošto se nalazi ispod 300 tona teškog spomenika, iz tri izvora pronađena u rimskim bibliotekama i arhivama.

- Tekst nije bio namenjen savremenicima tog vremena -izjavila je dr Rajc-Joze za Bi-Bi-Si i dodala:

- Obelisk je predstavljao veliki spektakl, ali o postojanju teksta niko tada nije izveštavao. On je bio namenjen javnosti u dalekoj budućnosti - rekla je ona.

Govor u slavu Musolinija i njegovog režima, koji sadrži 1.200 reči i sastoji se od tri dela, napisao je Aurelio Đuzepe Amatuči.

Prvi deo sadrži opštu istoriju postignuća fašizma i opis Musolinijevog uspona. On opisuje Italiju na rubu katastrofe posle Prvog svetskog rata, koju je spasao fašistički diktator "tako što je pomoću svog nadljudskog uvida i odlučnosti preporodio zemlju", ističe dr Lamers.

"U tekstu je Musolini predstavljen kao neka vrsta novog rimskog cara, ali uz koršćenje biblijskih izraza, i kao spasilac italijanskog naroda", ističe Lamers.

Drugi deo teksta govori o Organizaciji fašističke omladine, u čijem je sedištu podignut obelisk, a treći o izgradnji "Foro Italika", koji se tada zvao "Foro Musolini"i postavljanju obeliska.

2024 © - Vesti online