Sreda 31.08.2016.
19:39
D. Dekić - Vesti

Lažu, kradu i prave se blesavi

Tanjug
Ne može to tako: Zorana Mihajlović

Oštra javna polemika krenula je od ministarke građevine Zorane Mihajlović, koja je od investitora - Koridora Srbije, zatražila objašnjenje. Na meti se našao i izvođač iz Azerbejdžana, kompanija Azvirt, pa se od ministarke čulo da bi država Srbija mogla da naplati penale.

Oglasili su se i Koridori Srbije tvrdnjom da su blagovremeno reagovali, pa se nametnulo pitanje da li ministarka treba da se ljuti na samu sebe ili na Vladu, čiji je deo.

Mihajlovićeva očekuje završetak radova na toj deonici auto-puta koji će ubrzati protok saobraćaja ka zapadu Srbije i Crnogorskom primorju, do kraja građevinske sezone. Kaže da niko ne spori da na velikom projektu od 300 miliona evra može doći do problema, ali da deonica ne kasni zbog finansijskih, već tehničkih poteškoća sa dva tunela i mostom.

- Očekujem da investitor da jasna objašnjenja i da država naplati penale za kašnjenja ako to i nadzor kaže da je moguće - naglasila je ona, pošto je nedavno i premijer Vučić u ekspozeu rekao da su ga lagali u vezi radova, kao i da nije bio obavešten o kašnjenju.

Koridori podsećaju da je sporazum o zajmu Vlada Srbije i Azerbejdžana kao zajmodavca za finansiranje pomenute deonice potpisan 2. februara 2012. u Bakuu, a postao efektivan 4. maja te godine sa rokom od 48 meseci, do 4. maja ove godine.

- Dopisom 24. februara 2016. obavestili smo Ministarstvo građevine da je neophodan produžetak perioda raspoloživosti zajma i ukazali da je to neophodan uslov okončanja projekta - kažu u Koridorima i dodaju da su već 2. marta ukazali i Ministarstvu finansija na produženje Sporazuma o zajmu.

Koridori se i 10. maja obraćaju Ministarstvu finansija za urgenciju, a 23. juna šalju resoru građevine detaljan pregled hronologije produženja sporazuma o zajmu sa Azerbejdžanom.

Potom 27. juna predlažu premijeru da se interveniše kod Azerbejdžana kako bi se potpisao Aneks sporazuma o zajmu.

Zajam i dalje na čekanju

- S obzirom na to da zajam do danas nije produžen, izvođač je 22. avgusta ponovo obavestio Koridore i Nadzorni organ da treba produžiti rok za završetak radova za najmanje 60 dana, od momenta kada finansijske obaveze investitora prema izvođaču od skoro 26 miliona evra budu izmirene, i o tome smo 26. avgusta obavestili Ministarstvo građevine - kažu u Koridorima. Oni podržavaju napore ministarke da utvrdi ko je iz nadležnih ministarstava opstruirao protok njihovih izveštaja i time obmanuo i nju i premijera.

Iz Ministarstva građevine Koridori dobijaju informaciju da je Aneks usvojen na sednici Vlade 7. jula, da bi ih 2. avgusta azerbejdžanska firma obavestila, i njih i nadzorni organ, da zbog finansijskog raskoraka uzrokovanog neproduženjem raspoloživosti zajma ne može da završi radove do 25. avgusta.

2024 © - Vesti online