Četvrtak 01.09.2016.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Vartolomej dolazi u Jasenovac

Tanjug/AP
Molitva za jasenovačke velikomučenike: Patrijarh Vartolomej

Srpski patrijarh Irinej potvrdio je "Vestima" da je i njega o tome već informisao nadležni slavonski episkop Jovan (Ćulibrk), na čiji poziv i dolazi prvi po časti među poglavarima kanonskih pravoslavnih crkava.

- Vladika Jovan me je obavestio, mada iz Carigradske patrijaršije još nisam dobio zvanični protokolarni dopis, da njegova svetost patrijarh Vartolomej stiže u Jasenovac. Ali, ima vremena do 10. septembra. Na želju i inicijativu vladike Jovana uputio sam poziv carigradskom patrijarhu s molbom da pošalje svog predstavnika na naš molitveni spomen jasenovačkim novomučenicima. Za mene je njegova odluka neočekivana i prijatno sam iznenađen što patrijarh Vartolomej želi da dođe, da se zajedno sa SPC i srpskim narodom tog dana moli Bogu za duše jasenovačkih novomučenika - izjavio je za "Vesti" patrijarh Irinej.

Poglavar SPC ne očekuje da će tog dana u Hrvatskoj srpski narod i sveštenstvo imati bilo kakvih problema, iako se komemorativna ceremonija održava dan uoči izbora u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

- Možda se nekome može učiniti da nije zgodan momenat, bez obzira na to što je u našem ovogodišnjem kalendaru to datum sećanja na jasenovačke novomučenike. Moguće je da neko ima preterani strah, poučen strašnim istorijskim događajima i velikim srpskim stradanjima - smatra srpski patrijarh.

Napominje da "ne treba dovoditi u vezu očekivani dolazak patrijarha Vartolomeja sa izborima u Hrvatskoj, niti sa radom međucrkvene komisije u vezi sporne kanonizacije Alojzija Stepinca".

- Mislim da je odluka da 10. septembra u Jasenovcu bude lično prisutan, vrši bogosluženje i učestvuje u molitvama za duše jasenovačkih novomučenika, stvar poimanja carigradskog patrijarha, njegova želja i duhovna potreba. Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da ga dostojno dočekamo - kaže patrijarh Irinej.

Najavu dolaska carigradskog patrijarha u Jasenovac verski analitičar Draško Đenović ocenjuje kao "prvorazredan događaj kako za pravoslavne, tako i za rimokatoličke hrišćane".

- Vartolomejev dolazak ima veliku težinu. Srbima i svim pravoslavcima je to svakako velika radost, a srpskom narodu u Hrvatskoj još veća podrška. Pitanje je, međutim, kako će reagovati Vatikan na spoznaju da prvi čovek sveukupnog pravoslavlja namerava da se u Jasenovcu moli Bogu za duše žrtava tog ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, dok to isto stratište u širokom luku već decenijama uporno zaobilazi svaki rimokatolički papa. A papa bi, pre svih, trebalo da se pokajnički pokloni senima onih u čijim ubistvima su učestvovali, ali i ustaške zločine aminovali, brojni katolički sveštenici u Hrvatskoj na čelu sa kardinalom Alojzijem Stepincem čija je najveća krivica što ništa nije činio, a kao hrišćanski visokodostojnik mogao je i morao je da spreči ustaška zverstva širom Hrvatske - smatra Đenović.

Poziv vernicima

Patrijarh vaseljenski Vartolomej će sa patrijarhom srpskim Irinejem i velikim brojem arhijereja, prisustvovati liturgijskom obeležavanju Novomučenika jasenovačkih, a povodom 75 godina početka njihovog stradanja i ispovedništva.
- Okupimo se 10. septembra 2016. godine u devet časova u manastiru Jasenovac oko svjatjejših arhijereja i našeg domaćina, Eparhije pakračko-slavonske i njenog predstojatelja episkopa pakračko-slavonskog g. Jovana! - stoji u pozivu Sabornog hrama Svete Trojice u Pakracu.

Mišljenja je takođe da će Vartolomejeva poseta "imati značajan odjek i među Hrvatima, pre svega političarima".

- Za očekivati je da će nacionalistički, profašistički i proustaški ostrašćeni stranački lideri biti "naelektrisani", neki verovatno do usijanja. Biće zanimljivo videti kakva će im biti reakcija i kakvo će lice tog dana Hrvatska pokazati pred celim svetom. Jer, kao što rimskog papu svuda prati svita novinara, isto tako je velika pažnja svetske medijske javnosti usmerena i ka patrijarhu Vartolomeju, predvodniku sveukupnog pravoslavlja - zaključuje Đenović.

2021 © - Vesti online