Sreda 31.08.2016.
16:12
Vestionline

Turska "ne prihvata" prekid vatre s Kurdima u Siriji

Reuters
Turska bez dogovora sa sirijskim kurdskim snagama

Ranije  je i turski ministar za evropske poslove Omer Dželik dao sličnu izjavu, rekavši da Turska "ne prihvata" prekid vatre s kurdskim milicijama u Siriji, koji su u utorak uveče objavile SAD.

Erdoganom portparol Ibrahim Kalin rekao je novinarima da će kurdske milicije u Siriji ostati meta turskih snaga dok se ne pomere istočno o reke Eufrat.

Turska je pre nedelju dana počela vojnu operaciju na severu Sirije protiv Kurda i Islamske države. Ulazak turskih snaga pomogao je sirijskim pobunjenicima da povrate grad Džarablus od Islamske države ali su posle toga izbili okšaji između turskih i kurdskih snaga u toj oblasti.

SAD od tada pokušavaju da spreče eskalaciju sukoba pošto su i Turska i kurdske snage njeni saveznici u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Kalin je rekao da Erdogan nastoji diplomatskim putem da obezbedi prekid vatre u Siriji tokom narednog praznika Eid. On je rekao da će Erdogan o tome razgovarati na predstojećem samitu G-20 u Kini.

Američka vojna komanda za Bliski istok saopštila je sinoć da su se turske snage koje su pokrenule operaciju na severu Sirije i kurdski borci složili da obustave neprijateljstva da bi se usredsredili na borbu protiv džihadista Islamske države.

2024 © - Vesti online