Sreda 31.08.2016.
15:41
Vestionline

"Ne ostajemo u EU, ni nezvanično"

Reuters
Koraci Velike Britanije za novu ulogu u svetu: Terza Mej

Mej je na sastanku s ministrima u svojoj rezidenciji u Čekersu rekla da Velika Britanija ne treba da ostane u EU nezvanično, ali i najavila da pregovori s Briselom o izlasku iz Unije neće početi ove godine, preneo je BBC.

BBC navodi da se sastanak, na kojem su učestvovali i ministar zadužen za pregovore o izlasku iz EU Dejvid Dejvis, ministar spoljnih poslova Boris Džonson i ministar spoljne trgovine Lijam Foks, smatraju najznačajnijim od referenduma krajem juna i da prestavljaju kraj zatišja tokom leta i letnje pauze, koja zvanično završava u ponedeljak.

Mej je od ministara pre letnje pauze tražila da identifikuju, kako je navela, "mogućnosti" u svojim ministarstvima i da sada očekuje izveštaje od njih, između ostalog, i o načinu na koji Velika Britanija treba da pristupi pregovorima s Briselom o izlasku iz EU.

Na početku sastanka Mej je ministrima rekla da je vlada jasno stavila do znanja da "Bregzit znači Bregzit".

- Razmotrićemo sledeće korake koje treba da preduzmemo i razmotrićemo mogućnosti koje su nam otvorene dok pravimo novu ulogu za Veliku Britaniju u svetu - rekla je Mej.

Još od referenduma 23. juna kada je 51,9 odsto izašlih glasalo za izlazak iz EU, a 48,1 za ostanak, pojedini opozicioni političari traže da drugi referendum o članstvu u EU.

2024 © - Vesti online