Utorak 30.08.2016.
21:53
Tanjug

"Rusija podržava sve avanture Republike Srpske"

Tanjug/AP
Rusija svojim stavom šteti BiH, ali i sebi: Bakir Izetbegović

- Nažalost, izdvojeno mišljenje Rusije je bilo očekivano. Rusija već izvesno vreme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske. Podrška političkoj avanturi, koja dovodi u pitanje institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, doneće štetu svima, i BiH, i RS, i regionu, a u konačnici i Rusiji - rekao je Izetbegović za klix.ba.

Osim Rusije koja je izdvojila svoje mišljenje, ostale članice PIK-a su usaglasile zajedničku izjavu, koja je prema rečima ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova sporna, jer isključivo traži ustupke od RS, a ne poziva na dijalog, što je, smatra Ivancov, potrebno u ovom trenutku - prenosi ovaj bosanski portal.

S obzirom da je za zajednički stav članica PIC-a potreban konsenzus, verovatno će biti zakazana nova sednica na kojoj je potrebna prosta većina glasova za donošenje odluke.

Na zakazani referendum u RS mogu da reaguju visoki predstavnik u BiH (OHR), od kojeg se očekuje da spreči zakazani referendum u RS, i Ustavni sud BiH, kojem je Izetbegović prošle sedmice uputio zahtev da naredi odlaganje referenduma u entitetu Republici Srpskoj, prenosi portal.

- Pretpostavljam da će prvi reagovati Ustavni sud BiH, a da će iza njegove odluke stati i visoki predstavnik, odnosno međunarodna zajednica - kazao je Izetbegović.

2024 © - Vesti online