Utorak 30.08.2016.
21:33
Vestionline

Američki general upozorava: Opasno zaostajemo za Rusijom na Arktiku

Instagram/gazpromphotos
Poprište novih sukoba: Arktik

Topljenje arktičkog leda otvara nove transportne rute i omogućava pristup velikim svetskim zalihama nafte i prirodnog gasa (oko 22 odsto ukupnih zaliha), ali prisustvo SAD u tom regionu ostaje beznačajno, dok u isto vreme Rusija ubrzano koristi nove uslove, piše "Biznis insajder", prenosi Sputnjik.

- Mi ne posedujemo mogućnost da na neki materijalni način prisustvujemo na Arktiku i treba na to da obratimo posebnu pažnju - izjavio je Selva.

U članku se navodi da Rusija trenutno ima više od 200 ledolomaca, dok SAD imaju samo dva.

- Da li to znači da nam je potreban jedan, dva, četiri ili dvanaest teških ledolomaca… To pitanje ostavljam stručnjacima. Međutim, sa strateške tačke gledišta mogućnost praćenja, razumevanja i upravljanja procesima promena na Arktiku leži u sferi naših interesa, kao i u interesima svih strana koje se graniče sa Arktikom, uključujući Rusiju. Nisam siguran da su ledolomci rešenje, ali su možda deo rešenja tog problema - rekao je Selva.

Takođe, u poslednje vreme u tom pravcu se u SAD malo šta menja, navodi se u članku. Još pre godinu dana komandant Obalske straže SAD Pol Cukunft je rekao:

- Mi Amerikanci nismo u istoj ligi sa Rusijom. Mi uopšte ne učestvujemo u toj utakmici.
 

2024 © - Vesti online