Sreda 31.08.2016.
08:15
P. B. - Vesti

Lice i naličje uspeha na OI (5): Dati olakšice za sponzore

Reuters
Vatrepoliste brine budućnost sporta

Ali, brine ih mogućnost da izgubimo mnoge talentovane igrače za budućnost. Ugašen je Radnički iz Kragujevca, koji je formiran pre pet godina i u tom periodu je bio vicešampion Evrope i pobednik Kupa LEN. Crvena zvezda je nakratko zablistala pre nekoliko godina, kada je postala prvak Evrope, ali je to ulaganje bilo kratkog daha pošto je već prošlu sezonu počela tako što je Partizan priskočio u pomoć i pozajmio šestoricu igrača kako bi se takmičila. Nisu bez problema ni crno-beli, jedan od najvećih vaterpolo klubova na svetu svih vremena, kao ni Vojvodina, još jedan rasadnik asova.

Na alarmantno stanje u vaterpolu više puta je upozoravao i Jugoslav Vasović, bronzani iz Sidneja 2000, koji je bio na čelu nedavno ugašenog Radničkog.

- Ključna stvar je u sistemu, a osnova toga je da se deci obezbede stipendije za fakultete, kako bi imali interes da se bave sportom jer je više veoma talentovanih igrača već otišlo na školovanje u druge zemlje. Takođe, potrebno je ulagati u regione, a finansiranje klubova mora da bude nevezano za politički status kluba ili politički trenutak u državi. Ovde je problem to što je gubitnik svako ko uloži u sport. Sistem je napravljen da porez plaćaju i onaj koji ulaže i klub koji dobija novac. Ko god da uloži 100.000 dolara u klub oseća se kao da je nekom poklonio automobil. Nema nikakav interes za tako nešto, nije omogućena nikakva olakšica - rekao je Vasović.

Legendu nema ko da čuje

Čuveni Vladimir Vujasinović je nedavno seo na klupu Pro Reka, najuticajnijeg vaterpolo kluba na svetu, a prethodno se godinama borio sa problemima u Partizanu i, ujedno, ipak stvarao nove asove. Ostala je priča kako je zbog hladne vode na Banjici morao da otkazuje treninge.
- Ne može da se zaustavi pad, može da bude samo gore. Mi smo sada uveli mladi tim, a sledeće sezone nećemo moći to da uradimo jer se sužava prostor. Teško će nešto da se promeni ako se ovako nastavi. Izgubićemo klubove i baze. Na ivici smo opstanka, ali prestali smo da pričamo o tome jer nema ko da čuje. Normalnu situaciju bi nam omogućilo 300.000 evra - toplu vodu u bazenu, da platimo putovanja i odlaske na pripreme, što smo sada ukinuli - rekao je Vujasinović krajem prošle godine.

Lice i naličje uspeha na OI (6):Ako ne pričamo sada, zaboraviće se brzo

2024 © - Vesti online