Utorak 30.08.2016.
17:54
Srna

Rusija ponovo uz Srbe: Protiv svih pritisaka na Srpsku

Srna
Još jednom stigla podrška od Rusa: Milorad Dodik

Ivancov je dodao da je Rusija izdvojila mišljenje i da ne podržava tekst izjave jer se, kako je naglasio, uvek traži da Republika Srpska pravi ustupke. On je naveo da će izjava biti upućena javnosti iz OHR-a u toku dana.

- Nismo podržali tekst zajedničke izjave jer se u njemu samo preti i osuđuje. Smatram da se do rešenja problema koji postoji može doći, pre svega, dijalogom - rekao je ruski ambasador u BiH  posle sednice PIK-a.

On je dodao da se o potrebi za dijalogom priča još od novembra 2015. godine kada je i donesena odluka Ustavnog suda BiH.

- Smatramo da su učesnici tog procesa morali biti malo mirniji i da je tada trebalo da se dogovore o nekoj izbalansiranoj odluci, ali su se do sada tražili samo ustupci od Republike Srpske - ocenio je Ivancov.

Ruski ambasador smatra da je, na neki način, i drugi trebalo da pripomognu u pronalaženju rešenja u tom procesu, napominjući da on nema pravo da se meša u donošenje odluka Ustavnog suda.

- Mislim da je Ustavni sud trebalo da bude malo pažljiviji, ne samo prema zakonu, nego i prema sveukupnoj situaciji u BiH - ocenio je Ivancov.

Na pitanje novinara da li se pominju bonska ovlaštenja u zajedničkoj izjavi, Ivancov je rekao da nije čuo da se pominjala ta mogućnost.

Iz OHR je najavljeno da će objaviti saopštenje u vezi sa tekstom zajedničke izjave ambasadora Saveta za sprovođenje mira. U Sarajevu je održana sednica ambasadora PIK-a na kojoj je raspravljano o najavljenom referendumu u Srpskoj o Danu Republike.

2024 © - Vesti online