Utorak 30.08.2016.
17:24
rs-lat.sputniknews.com

Balkan u velikoj opasnosti: Preti mu scenario "kontrolisanog haosa"

Tanjug
Upozorava na opasne vibracije koje su u poslednje vreme osetne na Balkanu: Aleksandar Čepurin

Komentarišući za Sputnjik upozorenje premijera Aleksandra Vučića da je ozbiljno ugrožen mir u regionu, koje je izneo na jučerašnjem sastanku sa ambasadorima 64 zemlje, Čepurin je rekao da balkanska regija prolazi kroz period iskušenja i suočava se sa ozbiljnim izazovima iz ugla očuvanja stabilnosti i bezbednosti.

- Uočavaju se određene sličnosti sa onim što se dešavalo tokom poslednjih godina u drugim delovima sveta, u Severnoj Africi, na Bliskom istoku i u Ukrajini, gde su preduzeti pokušaji ostvarivanja scenarija u duhu "kontrolisanog haosa". Posledice su najužasnije. To je jako opasno i za Balkan - ocenio je ruski ambasador.

Čepurin je dodao da izaziva zabrinutost i korišćenje metoda koje se, kako je primetio, ne mogu nazvati civilizovanim.

- U te metode svrstavamo poigravanje sa nacionalističkim ekstremizmom, pokušaje rehabilitacije ratnih zločinaca i nacista, koji su aktivno podržavali Hitlera i koji su počinili stravične zločine - rekao je diplomata i podsetio da je pobeda nad fašizmom udarila temelj moderne Evrope i njenog prosperiteta.

Ruski ambasador očekuje tim povodom reakciju međunarodnih organizacija i struktura, jer, kako je naveo, često čujemo od njihovih predstavnika da su privrženi temeljnim vrednostima i standardima ljudskih prava.

- Sada je pravo vreme da se pokaže da to nisu prazne reči, da se preduzmu konkretni koraci kako bi se savladala eskalacija nacionalističke retorike, koja izaziva opasno dizanje tenzija u regionu - poručio je Čepurin.

Na molbu da prokomentariše navode pojedinih medija da su ruske bezbednosne službe navodno došle do informacija da Hrvatska sprema "Oluju 2" ruski ambasador je kratko odgovorio:

- Ništa mi nije poznato o tome.

2020 © - Vesti online