Utorak 30.08.2016.
14:55
J. L. Petković - Vesti

Euleks: Nema diskriminacije našeg osoblja

Reuters
Euleks demnatuje tvrdnje o diskriminaciji

Još troje njih, se posredstvom pravne zastupnice obratilo javnosti, navodeći da će svi oni ostati bez posla na poziciji prevodica (asistenta za jezike), u sedištu operacija Euleksa u Prištini, jer ne poznaju albanski jezik. Pravna zastupnica Srba Aksel Rajter tvrdi da su Srbi diskriminisani i otpušteni iz Euleksa iako znaju srpski i engleski jezik, a ne razumeju ili ne govore tečno albanski. U toj misiji odbacuju takve navode.

- Misija Euleks negira navode o direktnoj ili indirektnoj diskriminaciji njenog osoblja - kazali su "Vestima" u Euleksu. Oni ističu da je su u junu ove godine, članice EU "odobrile su novi mandat Euleksu za sprovođenje novog operativnog plana, koji je u skladu da novim ciljevima misije."

- Taj plan obuhvata smanjenje zaposlenih za oko 350 stranih i 450 lokalnog osoblja, odražavajući brojno manju i usredsređeniju misiju, koja će pružati svoje aktivnosti nadgledanja, podučavanja i savetovanja kosovskim institucijama vladavine prava na strateškom nivou, kao i stalnu podršku u ustavnom i civilnom pravosuđu i u rešavanju izabranih krivičnih predmeta. Misija je trenutno u procesu smanjivanja broja osoblja, koji je zasnovan na jasnim, objektivnim i pravičnim principima, bez obzira na etničku pripadnost. Nažalost, ne možemo da pružimo nikakve dodatne detalje o ugovornim aranžmanima pripadnika osoblja Euleksa - rečeno je "Vestima". 
 

2024 © - Vesti online