Utorak 30.08.2016.
09:30
Tanjug, Vestionline

"Na istupe Hrvata reaguju k'o filozofi sa Tibeta"

Tanjug
Kakva eksalacija retorike?

Dačić je za RTS rekao da je na sastanku s predstavnicima 64 ambasade i međunarodne organizacije u Srbiji, premijer Aleksandar Vučić nastupio mirnije od njega.

- Teško da bi bilo koja zemlja mogla da ćuti na ono što se dešavalo prethodnih meseci. Govorimo o postupcima zvaničnih državnih organa Hrvatske i Bosne i Hercegovine i ne postoji država koji ne bi reagovala na napade premijera iz drugih država. Zamislite da neko napadne Merkelovu, Putina ili Bajdena - kazao je Dačić i objasnio da je Srbija reagovala zbog Stepinca, pokliča "Za dom spremni", kojim se pokušava rehabilitacija NDH, protiv podizanja spomeniku Barišiću, povodom Srebrenice, napada na premijera, obustavljanja istrage o tom napadu, proglašavanja nepoželjnim srpskog rukovodstva, izjava Milanovića... 

- Kad neko kaže za neku državu da je šaka jada, ne možete da ne reagujete. Šta je to Srbija loše uradila, mi tražimo da reaguje EU, a oni govore filozofski, kao da se nalaze na Tibetu, kažu da nije dobra eskalacija retorike - dodao je Dačić. 

- Nisu hrvatski i bošnjački zvaničnici pisali literarne radove na slobodnu temu, pa da se priča o retorici. Ovde je reč o konkretnim postupcima i država je dužna da reaguje - rekao je Dačić. 

- Hrvatska kritikuje naš Zakon o ratnim zločinima, a pogledajte član 16 njihovog Krivičnog zakona - da mogu da gone sve iz celog sveta - naglašava Dačić. 

On je rekao da su diplomate pozdravile odluku Beograda da se suzdrži od reakcija. 

- Ali to nije dovoljno. Potrebno je da se spreče postupci i ono protiv čega mi reagujemo - dodao je Dačić naglasivši da EU mora da se oglasi jer jedna njena država članica ugrožava određene vrednosti. 

- Mi smo ozbiljna država i nama je stalo do mira i stabilnosti u regionu, ali smo zabrinuti jer se vodi jedna antisrpska politika. Mi ćemo zaćutati i ja ću ćutati ali to će se nastaviti. Stanje u regionu je zabrinjavajuće, ali kao što neko započinje rat, mi smo započeli mir i zaćutaćemo - zaključio je Dačić. 

2024 © - Vesti online