Ponedeljak 29.08.2016.
22:33
Vestionline

Turska preti Kurdima: Povucite se ili ćete biti meta

Reuters
Turci ne propuštaju priliku da napadaju Kurde

Prema najnovijim informacijama turske vojske, još 10 sela na severu Sirije je "očišćeno od ekstremista“, a operacija se sada pomera ka zapadu, preneo je "Rojters“.

Istovremeno, turske snage su izvršile i vazdušnu operaciju protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka, tačnije u oblasti Gara, saopštili su vojni izvori. Detalji tih napada za sada nisu poznati. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je poručio snagama sirijskih Kurda da će i dalje biti meta turskih oružanih snaga, ukoliko ne ispune obećanje i povuku se istočno od Eufrata.

On je rekao da se to pre svega odnosi na Jedinice narodne odbrane (JPG).

- Sve dok to ne urade, biće meta - istakao je Čavušoglu, navodeći da je cilj operacije u sirijskom Džarablusu da se to područje očisti od ID-a. Zamenik turskog premijera Numan Kurtulmuš ističe, povodom operacije na severu Sirije, da Turska „nije ušla u rat i da nije okupatorska zemlja“.

- Sve umešane strane, uključujući i vlasti u Damasku, znaju za operaciju ’Štit Eufrata‘. Rusija ih je obavestila, ubeđeni smo u to - rekao je Kurtulmuš, dodajući da Turska nema nameru da ostane tamo. Pentagon upozorava da će neusaglašene operacije i manevri na severu Sirije dati ID-u "više prostora“, pozivajući turske snage i opozicione grupe sirijskih Kurda da prekinu sa sukobima.

 

2024 © - Vesti online