Ponedeljak 29.08.2016.
21:59
Vestionline

Počelo je novo doba na planeti i ovo su njegove karakteristike

pixabay.com
Čovekov uticaj na planetu je postao zastrašujuć

To je zato što su ljudi sami prouzrokovali određene promene koje zajedno sa onim prirodnim imaju veliki uticaj na sastav kamena, na osnovu kojih geolozi utvrđuju prelaz iz jednog perioda u drugi.

U te promene spada i globalno zagrevanje od jednog stepena celzijusa još od 1880. godine, rast nivoa mora, izumiranje vrsta širom sveta, izduvni gasovi, plastični otpad, radioaktivne čestice iz nuklearnih eksplozija, promena hemijskog sastava Zemlje i mnoge druge.

Kada počinje novo ljudsko doba još uvek je predmet debate među ekspertima ali oni veruju da je to period sredine XX veka, delom zato što su tada radioaktivne čestice iz nuklearnih bombi počele da se šire svetom. 

Ime potiče od dve grčke reči: anthropo – čovek, koja se kombinuje sa cene – koja dolazi iz drevnog grčkog kianos i znači nov.

Naučna radna grupa je predložila Anthropocene kao novu epohu koja će zameniti Holocenu staru 11 500 godina. Na glasanju su imali apsolutnu većinu.

Istraživači traže simboličnu liniju u kamenu, steni, koralnom grebenu ili na drvetu, koja će predstavljati liniju podele. Svetsko udruženje geologa će morati da da svoje zvanično odobrenje pre nego što novo ljudsko doba bude zvanično i proglašeno. 

Ovo je pozitivno sa jedne strane zato što geolozi zvanično priznaju neverovatan uticaj koji čovečanstvo ima na Zemlju, jer na osnovu onoga što će ostati zapisano u kamenju u budućnosti, oni će moći da traže rešenje za klimatske promene, zagađenja i druge probleme koje prouzrokuje čovek.

Sa druge strane, profesor Klajv Hamilton ističe da bi ovakav koncept trebao da nas plaši.

2024 © - Vesti online