Ponedeljak 29.08.2016.
14:55
Tanjug, Vestionline

"Vi ne znate koliko je meni teško da ćutim Hrvatima"

Tanjug
Premijeru je jako teško, ali je dosledan

On se u Palati Srbija sastao sa predstavnicima diplomatskog kora i šefovima misija međunarodnih organizacija i institucija u Srbiji, kako bi im izneo stav Srbije u vezi sa situacijom u regionu.

Premijer je zahvalio stranim diplomatama ššto su se odazvali pozivu i istakao da Srbija smatra da je regionalna stabilnost prvi put ozbiljnije ugrožena.

I dalje politika ćutanja

On je istakao da će politika Srbija i u budućnosti biti politika maksimalne "uzdržanosti, neodgovaranja, neogovaranja i politika ćutanja", uprkos kontinuiranoj politici u nekim zemljama regiona protiv Srbije.

- Insistirao sam da je Srbiji cilj stabilnost u regionu. U skladu sa tim sam govorio i o politici,  o merama koje je Srbija preduzela. Naglasio sam, a verujem da će se i Ivica Dačič složiti sa tim, vodićemo politiku uzdražavanja, neodgovaranja, politiku ćutanja. Mi se ne plašimo svoje budućnisti, ukoliko budemo morali da radimo, ali se plašimo nekih drugih stvari.

Nema gore uvrede nego da smo "šaka jada"

Vučić je naglasio da je jedna od najtežih nedelja za nama.

- Morao sam da oćutim najteže uvrede na račun Srbije. Ne možete da zamislite koliko mi je teško bilo, meni koji sam spreman da uđem u politički obračun sa svima. Nikome ne dozvoljavam da govori neistine. A, prećutao sam, nisam odgovorio na uvredu da je "Srbija šaka jada". Nema gore uvrede - rekao je on.

- Prećutao sam i prećutaću danas. Ne zato što se lično plašim, ili što bih izgubio poene. Ne možete da odgovorite,  a da ne uvredite nikoga. Neću da uvredim Hrvatsku državu. Neću da uvredim ni one koji govore da sam sam sebe napao, da su moje naočare napale njihov kamen. Naš je posao da sačuvamo mir. U skladu sa tim, dobio sam izveštaj iz Novog Pazara. Ići ću tamo uskoro. Zabolelo mi to što su mnogo glasnije vikali “Ubi, zakolji da Srbin ne postoji”, a mnogo tiše “Vučiću, pederu.”

Nije to zbog izbora

On je upozorio da su netačne procene da iza incidenata stoji izborna kampanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

- Laž je da su te uvrede (iz Hrvatske) zato što je to politika zbog izbora. Reč je o kontinuiranim napadima poslednjih godina. Sve što čujete je velikosrpska agresija svakoga dana. Toga kod nas nema, ni kada su izbori, ni danas - naglasio je predsednik Vlade.

2024 © - Vesti online