Četvrtak 10.06.2010.
14:36
Tanjug

Patrijarh služio pomen knezu Mihailu

Knez Mihailo Obrenović

Patrijarh je naveo da je Mihailo Obrenović, pored toga što je bio istinski oslobodilac Beograda i nastavio državnički podvig kneza Miloša, uveo Srbiju u korpus modernih evropskih država.


"Nažalost, stradao je mlad u punoj snazi, nestigavši da ostvari sve planove koje je kao knjaz imao - završivši život mučenički", istakao je patrijarh.
 

Posle pomena, kraj sarkofaga srpskog vladara održana je ceremonija odavanja državnih i vojnih počasti i polaganja venaca.
 

Vence su položili predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, visoke delegacije Ministarstva odbrane i Generalaštaba Vojske Srbije, Grada Beograda, kao i predstavici nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.  

Knez Mihailo Obrenović vladao je Srbijom u dva navrata od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine. Njegova vladavina je obeležila dalje jačanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva, kao i uspostavljanje niza značajnih institucija kulture, prosvete i nauke.


Ubijen je u atentatu u Topčideru 11. juna po starom, odnosno 29. maja 1868. godine po novom kalendaru.

2024 © - Vesti online