Nedelja 28.08.2016.
14:14
Tanjug, Vestionline

VIDEO: Ovako se policija sukobila sa Albancima na Kosovu

facebook.com/veqshqipsport
Sukom demonstranata i policije

Specijalne jedinice kosovske policije napravile su kordon ispred demonstranata i zatrtažili od njih da se raziđu nakon čega je došlo do sukoba između policije i demonstranta.

Demonstranti su gađali pripadnike policije staklenim flašama i kamenicama, a do incidenta je došlo u trenutku kada su policajci lišili slobode nekoliko njih koji su sedeli na putu.

Pripadnici specijalnih jedinica intervenisali su kako bi primorali okupljene Albance da se raziđu i pri tome su upotrijebili suzavac i palice, a nekoliko lica je privedeno.

Pripadnici specijalne kosovske policije posle jutrošnjeg sukoba sa demonstrantima iz sela Mušutišta, kod Suve Reke, oslobodili su jednu traku i prolaz prema crkvi Bogorodice Odigitrije, kuda treba da prođu proterani i raseljeni Srbi.

Albanci, mahom, meštani Mušutišta, blokirali su put koji vodi prema crkvi Bogorodice Odigitrije koja je porušena i na čijim temeljima su jutros raseljeni Srbi trebali da prisustvuju liturgiji povodom praznika velike Gospojine.

Demonstranti nose albanske zastave i uzvikuju parole "UČK, UČK".

Albanci iz Mušutišta su putem društvenih mreža pozivali prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas svojim prisustvom spreče dolazak Srba u Mušutište.

Srbe je zaustavila policija i oni čekaju rasplet događaja. Oni su sa tri autobusa stigli na pet kilometara od Mušutišta, gde ih je policija zaustavila.

Raseljeni i proterani Srbi čekaju dozvolu za odlazak u selo jer su dobili garancije od policije da će biti bezbedno sprovedeni do porušene crkve, na čijim bi temeljima trebalo da bude služena Sveta Velikogospojinska liturgija.

Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Đorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana.

2024 © - Vesti online