Četvrtak 10.06.2010.
11:32 >> 15:41h
Tanjug

Oficiri RS osuđeni za genocid u Srebrenici

Optuženi: Popović, Beara, Nikolić, Borovčanin, Pandurević, Miletić i Gvero


 

Sud je osudio Dragu Nikolića na 35 godina, Radivoja Miletića na 19 godina, Ljubomira Borovčanina na 17 godina, Milana Gveru na pet godina i Vinka Pandurevića na 13 godina zatvora.

Osuđenima će od kazne biti odbijeno vreme koje su već proveli u zatvoru.

Bivši oficiri VRS su proglašeni krivima za genocid, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, surovo i nečovečno postupanje, terorisanje i prisilno premeštanje.  

 

Presude "gorki plodovi" Deklaracije o Srebrenici


Srpska radikalna stranka ocenila je danas da presuda Haškog tribunala, kojom su Popović i Beara osuđeni na doživotnu robiju, predstavlja "prve gorke plodove" usvajanja Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici u parlamentu Srbije.
"U Hagu su danas dva oficira osuđena na doživotnu robiju, a pet oficira na ukupno 89 godina zatvora zbog navodnog učestvovanja u genocidu. To su prvi gorki plodovi Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici i prezumanja odgovornosti za nešto što se nije desilo", rekao je zamenik šefa poslaničkog kluba SRS Aleksandar Martinović za skupštinskom govornicom. On je dodao da se posle takvih presuda u narednom periodu mogu očekivati "slične poruke", koje će biti "vrlo nepovoljne" po Srbiju i Republiku Srpsku.

Borovčanin je oslobođen krivice za genocid, ali je zbog zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u istočnoj Bosni osuđen na 17 godina zatvora.
 

Pandurević je takođe osuđen na 13 godina zatvora, ali je oslobođen optužbe za genocid.
 

Pretresno veće Haško tribunala je zaključilo da postoje "nesumnjivi dokazi" da je u Srebrenici počinjen genocid.


Popović, Beara, Nikolić, Borovčanin, koji je zapovedao jedinicom specijalnom policije, i Pandurević su terećeni za učešće u zločinačkom poduhvatu koji je navodno imao za cilj ubistvo 7.000 vojno sposobnih muškaraca bosanskih muslimana iz Srebrenice.


Miletić i Gvero su bili optuženi za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, između ostalog, ubistvo, progone, prisilno premeštanje i deportaciju.


Sva sedmorica su bili optuženi i za navodno učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno premeštanje muslimanskog stanovništva Srebrenice i Žepe.

JS: Haški sud je političko telo

 

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović ocenio je danas da su presude Popoviću i Beari "još jedan dokaz da Haški tribunal nije sud u pravom smislu te reči, već političko telo". "Presuda je samo još jedan dokaz u uverenju JS da Haški tribunal nije sud u pravom smislu te reči nego političko telo, odnosno produžena ruka onih moćnika koji su rešili da osude Srbe i srpski narod za nešto što nisu učinili", rekao je Petrović novinarima u parlamentu. On je podsetio da je Haški tribunal oslobodio optužbi Ramuša Haradinaja, da je Nasera Orića osudio na samo dve godine zatvora, navodeći da te presude "nisu u ravni sa današnjim presudama". "Genocida u Srebrenici nije bilo, to je zaključila i Skupština Srbije. Bilo je zločina i oni koji su činili zločine neka odgovoraju, ali ne može da se odgovara za nameru da je učinjen zločin, nego se egzaktnim dokazima mora dokazati da je učinjeno neko krivično delo", kazao je Petrović.


Prema navodima optužnice, učesnici u oba ova udružena zločinačka poduhvata bili su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Radislav Krstić i Zdravko Tolimir.


Ovo suđenje je najveće do sada vođeno pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Pretres na suđenju počeo je 14. jula 2006, a iznošenje završnih reči je okončano 15. septembra 2009. godine.

Omerović: Podsećanje na genocid

 

Poslanik Socijaldemokratske partije Meho Omerović izjavio je danas da su presude Popoviću i Bearu "samo još jedno podsećanje na istorijsku činjenicu da se u Srebrenici dogodio najveći zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata".
"U Srbiji još, nažalost, postoje snage, grupacije i političke stranke koje beže od ove istorijske činjenice i koje ne samo da ne žele da prihvate da je to što se desilo u Srebrenici bio genocid, nego i negiraju uopšte postojanje bilo kakvih zločina prema nekim drugim predstavnicima naroda koji su živeli na prostoru bivše SFRJ, konkretno na prostoru BiH", rekao je Omerović. On je naveo da Haški sud današnjim presudama ponovo podseća da se u Srebrenici dogodio genocid, dodajući da Srbija mora da se suoči sa "onim što jeste istina i sa nečim što je i Skupština Srbije, kroz deklaraciju koju je nedavno usvojila, prihvatila kao istorijsku činjenicu".

2024 © - Vesti online