Subota 27.08.2016.
21:13
Vestionline, N1info.com

Slovačka izvozi automobile i uvozi radnike iz Srbije

printscreen
U fabrici automobila u Trnavi u jednom satu proizvede se 60 automobila (Foto: Ilustracija)

Svaki automobil koji siđe sa proizvodne trake već ima svog kupca, a više od milion proizvedenih automobila godišnje na oko pet i po miliona stanovnika Slovačku čini apsoulutnim svetskim rekorderom.

U fabrici automobila u Trnavi u jednom satu proizvede se 60 automobila i čak 1.350 u toku jednog dana. Posle 15 punktova za proveru kvaliteta, tvrde zaposleni, čak 90 odsto automobila sa proizvodne linije izlazi bez greške.

Na proizvodnji i proveri kvaliteta u ovoj fabrici radi oko 3.500 ljudi, a od narednog meseca sa će taj broj biti još veći kada počne proizvodnja novog modela Citroena C3.

- Sa ovim novim modelom uvešćemo još jednu smenu i zaposliti još oko 800 ljudi. To povlači i nove investicije od oko 80 miliona evra za Trnavu i nove dobavljače koji će doći bliže ovom gradu - objašnjava Piter Švec iz kompanije "Peugeot/Citroen".

Svi proizvođači automobila u Slovačkoj su na granicama proizvodnih kapaciteta, a udeo u ukupnoj industrijskoj proizvodnji je veći od 45 odsto. Očekuje se da i taj procenat poraste kada u proizvodni proces uđe Jaguar Land-Rover u novoj fabrici u Njitri.

- Očekujemo da se u naredne tri godine potražnja za obučenom radnom snagom u slovačkoj auto-industriji poveća na 14.000 ljudi i jedno od rešenja za taj problem je da otvorimo granice za radnike iz drugih zemalja. Moram da kažem da smo prvenstveno zainteresovani za ljude iz Srbije i Ukrajine - kaže Jan Pribula, generalni sekretar Asocijacije automobilske industrije Slovačke.

Slovaci fleksibilnu i kvalifikovanu radnu snagu smatraju jednom od svojih najvećih prednosti, pa ne čudi da je prosek plata u auto-industriji za oko 300 evra veći od 880 evra koliki je republički prosek.

2024 © - Vesti online